Soedanese vrouw doodt echtgenoot na verkrachting en krijgt doodstraf

In Soedan is een 19-jarige vrouw tot de doodstraf veroordeeld voor de moord op haar man. Op de sociale media is een storm van protest uitgebroken.

Noura Hussein vermoordde haar man tijdens hun wittebroodsweken, net na hun huwelijk. Ze diende hem verschillende messteken toe in de borst, buik en rug. Daarna kleedde ze zich om en ging naar haar ouders om zich uiteindelijk zelf aan te geven bij de politie. De rechter veroordeelde haar enkele dagen geleden tot de doodstraf.

Maar op sociale media noemen heel wat Arabische vrouwenrechtenactivisten de veroordeling nu onrechtvaardig. Met de hashtag "#justicefornoura" verspreiden ze het hele verhaal. Noura Hussein werd namelijk verkracht door haar man.

Ze werd op haar zestiende tegen haar zin aan hem uitgehuwelijkt. Hij was een neef. Ze sloeg op de vlucht en vond drie jaar lang onderdak bij haar tante. Tot ze door haar familie naar haar eigen huwelijk werd gelokt.

Verkracht met hulp van de familie

Haar man wilde het huwelijk meteen consumeren, maar Noura Hussein weigerde. Na vijf dagen dwong haar man haar tot geslachtsgemeenschap. Met de hulp van enkele familieleden die haar vasthielden verkrachtte hij haar, getuigde ze op het proces. Volgens haar advocaat kon ze niet anders dan haar man doden, uit zelfverdediging.

Maar de islamitische wet in Soedan erkent een verkrachting van een vrouw door haar man niet. “Een getrouwde vrouw moet gehoorzaam zijn aan haar man. Als de man de bruidsschat betaald heeft en als hij voorziet in een geschikte woning, mag zijn vrouw geslachtsgemeenschap niet weigeren”, staat in artikel 91 van de Soedanese familiewet.

Noura krijgt nu massale steun van feministen uit de Arabische wereld. Zij erkennen haar recht op zelfverdediging wel.

Meest gelezen