Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse Republikeinen willen Nobelprijs voor Trump

Donald Trump moet, net als zijn voorganger Barack Obama, de Nobelprijs voor de Vrede krijgen. Dat vinden Trumps partijgenoten, de Republikeinen. Ze wijzen in een brief aan het Noors Nobelprijscomité op de inspanningen van Trump in het dossier van de nucleaire ontwapening van Noord-Korea. 

Trump ontmoet wellicht eind deze maand of begin juni de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Maar een overeenkomst waarbij Noord-Korea vrijwillig afstand zou doen van zijn kernwapens lijkt nog veraf. Toch vinden Trumps partijgenoten dat hun president nu al de Nobelprijs verdient. Op een meeting in Michigan vorige zaterdag begonnen Trump-aanhangers spontaan "Nobel", "Nobel" te roepen. Trump genoot zichtbaar van het moment. 

Trumps partijgenoten wijzen er op dat het vooral het harde economische sanctiebeleid van de Amerikanen tegenover Noord-Korea is geweest dat de spanningen op het Koreaanse schiereiland fel deed afnemen. Die sancties hebben Noord-Korea volgens de Trump-aanhangers uiteindelijk aan de onderhandelingstafel gebracht. 

In 2009 kreeg Trumps voorganger Barack Obama de Nobelprijs voor de Vrede omdat het Nobelprijscomité vond dat Obama werk maakte van een wereld zonder nucleaire wapens. 

Meest gelezen