In Dendermonde kunnen leerlingen voor één dag begijntjes worden

Het Begijnhofmuseum in Dendermonde heeft een nieuw educatief programma. Scholen die het museum en het Sint-Alexiusbegijnhof bezoeken gaan er, verkleed als begijntje, aan de slag in interactieve workshops. Dat levert niet alleen leuke foto's op maar helpt hen ook om zich beter in te leven. De educatieve ateliers zijn voor het eerst uitgetest door leerlingen van de Heilig Hartschool in Sint-Niklaas.

De Stedelijke Musea Dendermonde willen meer inzetten op een aangepast programma voor scholen. Vanaf volgend schooljaar zijn er in het Begijnhofmuseum/Museum van de Volkskunde nieuwe educatieve ateliers om leerlingen onder te dompelen in oude ambachten, maar ook in de geschiedenis van de begijntjes. En, de leerlingen kruipen ook echt in de huid van de begijntjes. Ze verkleden zich met zwarte habijten en witte hoofddoeken. Zo trekken de leerlingen door het begijnhof en ontdekken op een leuke en speelse manier de geschiedenis.  

Het Begijnhofmuseum

In het museum kunnen leerlingen kennismaken met hoe de mensen in de 19e en 20e eeuw leefden, woonden en werkten. Er zijn ook caféspelen en ateliers rond oude ambachten. 

Een bezoekje waard! 

Het Sint-Alexiusbegijnhof werd 20 jaar geleden erkend als UNESCO-Werelderfgoed. Het is een van de best bewaarde begijnhoven in onze regio en werd gesticht in de 13e eeuw. Ooit woonden er meer dan 200 begijnen, in 1975 overleed de laatste bewoonster. Niet alleen scholen zijn er welkom, het begijnhof is vrij te bezoeken tussen zeven uur 's ochtends en negen uur 's avonds. 

Meest gelezen