Video player inladen...

Brussel-Noord: het nieuwe Brusselse opvangkamp

Al enkele weken kamperen een honderdtal transmigranten aan het Brusselse Noordstation, omdat de winteropvang op zijn einde liep. De Brusselse regering laat gisteravond weten dat ze meer opvangplaatsen voor daklozen ter beschikking stellen en onder meer de opvang in Haren weer openen. De factuur gaat ze naar de federale regering sturen, zegt Brussels minister Pascal Smet (SP.A).

"Voor u is er opvang bij Samusocial, maar uw man kan niet mee..." Een van de vrijwilligers van het Burgerplatform helpt een zwangere vrouw aan een opvangplaats. Elke avond staan ze in het Maximiliaanpark, en tot eind maart vonden ze voor haast alle migranten die overdag in Brussel-Noord verblijven, een slaapplaats. Dat was in de winteropvang, bij families of bij de Brusselse opvangorganisatie Samusocial, maar nu lukt dat niet meer.

Buiten slapen in het park of aan het station

"We hebben tijdens de wintermaanden ongeveer 100.000 plaatsen kunnen aanbieden, zo'n 250 mensen per dag in het nachtopvangcentrum, 300 in families", zegt Mehdi Kassou van het Burgerplatform voor Overnachtingen. De winteropvang liep af einde maart, dus blijven een 150-tal migranten nu buiten staan. Het station sluit tussen 1 en 4 uur 's morgens, ze rollen hun slaapzak uit aan de zij-ingang.

Je ruikt de urine en de rest, spijtig is dat

Het station lijkt alsmaar meer op een opvangcentrum, maar dan een zonder faciliteiten. De tunnel onder het station, waar de bussen van De Lijn staan, stinkt al van ver. "Ik heb begrip voor de situatie van die mensen", zegt buschauffeur Bart, "maar er ligt heel veel afval, mensen doen hun behoefte, je ruikt de urine en de rest, spijtig is dat. Het is een van de grootste stations van Brussel, het is toch geen opvangcentrum."

De Lijn wil dat het Brussels Gewest veel meer uitgeeft aan de schoonmaak van het station. "Reizigers stappen liever op aan het Rogierplein, het lijkt hier niet veilig en er is geurhinder", zegt Joachim Nijs, woordvoerder bij De Lijn Vlaams-Brabant. 

Overvolle vuilnisbakken, etensresten en wegwerpvuilnis overal

's Avonds staan er lange rijen bij de voedselbedeling (door vrijwilligers), na die bedeling is de buurt bezaaid met wegwerpbekers en etensresten. Een buurtbewoner spreekt ons aan. "Ik heb echt sympathie voor die mensen, maar ze verspelen al die sympathie". 

Verderzetting winteropvang?

Het Burgerplatform wil verder nachtopvang organiseren, en hoopt daarvoor een budget te krijgen van de Brusselse regering en de federale overheid. Die laatste is verantwoordelijk, zeggen ze, alleen een echt opvangcentrum waar migranten de juiste informatie krijgen over opvang en asielprocedures kan een oplossing bieden voor de groep transmigranten aan het station.

"Factuur naar federale"

De Brusselse regering laat gisteravond weten dat ze meer opvangplaatsen voor daklozen ter beschikking stellen en onder meer de opvang in Haren weer openen. De factuur gaat ze naar de federale regering doorsturen, want die is verantwoordelijk voor mensen zonder papieren en moet maatregelen nemen, zegt Brussels minister Pascal Smet (SP.A). "We wachten niet op de federale regering want er is een schrijnende humanitaire situatie die moet opgelost worden, maar we vragen wel dat de federale regering eindelijk haar verantwoordelijkheid opneemt. Het is namelijk onaanvaardbaar dat in de straten van Brussel, maar ook in het Noordstation en andere stations, mensen op de grond slapen."

Meest gelezen