Brusselse regering verhoogt opvangcapaciteit voor migranten en stuurt factuur naar federale regering

De Brusselse regering gaat de opvangvoorziening voor daklozen verhogen omdat in de opvangcentra ook heel wat mensen zonder papieren zitten. "We kunnen niet aanvaarden dat die mensen de komende dagen op straat en in de stations gaan rondhangen", zegt Brussels minister Pascal Smet (SP.A). De factuur wordt doorgestuurd naar de federale regering "die haar verantwoordelijkheid moet nemen", klinkt het.

In de Brusselse opvangcentra voor daklozen zitten tot 60 procent mensen zonder papieren.  Maar die centra sloten recent de deuren aangezien de winteropvang ten einde is.  "We kunnen niet aanvaarden dat die mensen de komende weken op de straten en in de stations gaan rondhangen en leven", aldus minister Smet.

"In afwachting dat de federale regering haar verantwoordelijkheid neemt, verhogen we onze opvangcapaciteit ook tijdens de zomer voor daklozen, dus vooral voor mensen zonder papieren. Dat doen we door het centrum in Haren mogelijkheden te geven om open te blijven. Daarnaast zullen we 200 extra bedden voorzien in het centrum van de stad."

Maar het is wel de federale regering die uiteindelijk maatregelen moet nemen, vindt de Brusselse regering. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) schreef daarover een brief gericht aan premier Charles Michel (MR) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

"Zij moeten iets aan het probleem doen", zegt Pascal Smet. "Ofwel die mensen opvang geven in federale opvangcentra die ze momenteel aan het sluiten zijn. Ofwel die mensen in een asielprocedure opnemen, ofwel terugleiden naar het land van herkomst of een ander Europees land waar ze wel opvang kunnen hebben."

De maatregelen die de Brusselse regering nu op eigen initiatief neemt, kost natuurlijk geld. "De factuur van het centrum zullen we doorsturen naar de federale regering", stelt minister Smet. "Maar we wachten niet op hen want er is een schrijnende humanitaire situatie."  Als de federale regering niet ingaat op de vraag van de Brusselse regering, zal het de rechtbank zijn die uiteindelijk beslist, dixit Pascal Smet.

Staatssecretaris Francken laat intussen weten dat hij de brief nog niet ontvangen heeft, maar blijft alvast bij zijn standpunt dat mensen die geen asiel vragen ook geen opvang krijgen.

Meest gelezen