Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

CEO Netflix over boycot Cannes: "We zijn in een delicate situatie terechtgekomen"

Netflix maakt soms fouten en is door de boycot van het Filmfestival van Cannes in een delicatie situatie terechtgekomen. Dat heeft CEO Reed Hastings van de streamingdienst op een festival in Rijsel gezegd.

In tegenstelling tot vorig jaar zullen deze maand geen films uit de stal van Netflix op het Filmfestival van Cannes te zien zijn. De streamingdienst boycot het festival omdat het niet kan leven met de regels die het oplegt.

Zo eist Cannes dat de films van Netflix ook in bioscoopzalen in Frankrijk moeten uitkomen om aan de officiële competitie te mogen deelnemen. Aan die voorwaarde is de streamingdienst à la limite bereid te voldoen, maar een Franse wet die stelt dat films pas 36 maanden nadat ze in de bioscoop waren te zien op een platform mogen verschijnen, is een brug te ver.

"We zijn gezien als verstoorders van de rust en soms maken we fouten", heeft CEO Reed Hastings van Netflix vandaag gezegd tijdens een rondetafelgesprek op het festival Series Mania in Rijsel. "Ik denk dat we met het Filmfestival van Cannes in een delicatere situatie zijn terechtgekomen dan we hadden gewild."

"We houden van het Filmfestival van Cannes", benadrukte hij. "We gaan er al verschillende jaren en ook dit jaar hebben we er enkele koper. Het festival wil echt een model vinden dat zowel voor hen als voor ons werkt en dat zal ook lukken."

Abonnees

Volgens Hastings is Netflix er niet op uit om het systeem van de cinema te laten ontsporen. "Maar gezien het onze abonnees zijn die onze films financieren, willen we dat ze snel toegang tot onze producten krijgen en niet pas 3 jaar later. We behandelen onze films zoals onze series. We maken ze rechtstreeks voor onze abonnees en ze komen niet in de bioscoop."

Hastings meent dat streamingdiensten geen concurrentie voor de bioscoop vormen. "Het is niet omdat je thuis kookt, dat je niet af en toe op restaurant wil gaan. Maar regelgeving is essentieel. We moeten uitdokteren hoe we binnen de regels van het systeem kunnen werken. Dat is onze verantwoordelijkheid."

Meest gelezen