Compromis in de maak in Armenië, oppositieleider Pasjinian lijkt op weg naar premierschap

In Armenië zoeken de regerende Republikeinse partij en de oppositie naar een uitweg uit de crisis. De voorzitter van de Republikeinen heeft daarover gepraat met Nikol Pasjinian, de leider van de oppositie in het land.

Vrijwilligers maken van de pauze in het protest gebruik om de straten van Jerevan te poetsen.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Gisteren heeft de oppositie een groot deel van Armenië lamgelegd nadat de Republikeinse machtspartij in het parlement de verkiezing van oppositieleider Nikol Pasjinian had verijdeld. Aanhangers van Pasjinian hadden daarna overal blokkades opgeworpen in de hoofdstad Jerevan.

Een goed gesprek kan wonderen doen en dat dachten ook Vahram Baghdasarian, de voorzitter van de Republikeinse partij, en Nikol Pasjinian. Na afloop bleek dat er een compromis in de pijplijn zit. De Republikeinse partij -die al meer dan tien jaar de macht monopoliseert- is bereid om een kandidaat-premier te steunen als die een derde van de parlementsleden achter zich krijgt. De Republikeinen hebben zelf 58 van de 105 zetels in het parlement en zonder hun toestemming gebeurt er dus niets.

Als Pasjinian de steun krijgt van de verenigde oppositie, dan zouden de Republikeinen dus bereid zijn om zijn kandidatuur te steunen en wordt hij dus premier. Als er bij de stemming dinsdag geen premier gekozen kan worden, zal het parlement worden ontbonden en komen er binnen de 45 dagen nieuwe verkiezingen. Wellicht zal de Republikeinse meerderheid daar fors worden verkleind en dan ligt ook de weg open voor de oppositie.

Het gaat om de zwaarste politieke crisis in Armenië in decennia. Het land is in 1991 onafhankelijk geworden van de Sovjet-Unie. Problemen zijn er genoeg: er zijn weinig natuurlijke rijkdommen, er heerst armoede en er zijn spanningen met de buurlanden Turkije en Azerbeidzjan.

Meest gelezen