Video player inladen...

Debat in Europees Parlement ontaardt: "Dit is geen debat over België"

Premier Charles Michel sprak vanmorgen het Europees Parlement toe over de toekomst van Europa. Na zijn speech konden de Europarlementariërs hier verder over debatteren. Maar dat debat werd gekaapt door Belgische Europarlementariërs over Belgische thema's. "Al mijn Europese collega's stellen mij hier vragen over", zegt Kathleen Van Brempt (SP.A). "Dit is geen debat over België", reageert Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajani.

"Mijnheer de eerste minister, als ik hier in het Europees Parlement met mijn collega's spreek, en het gaat over België, komt heel snel het thema nucleaire veiligheid op tafel", zegt Kathleen Van Brempt (SP.A). "Mijn Franse, Duitse en Nederlandse collega's liggen meer wakker van nucleaire veiligheid dan de Belgische regering."

Van Brempt uit zich bezorgd over de kernreactor Doel 1, waar een lek werd vastgesteld in het nucleaire gedeelte. "Ik reken op u om die kernreactor zo snel mogelijk te sluiten", klinkt het.

"Onze buurlanden zijn bezorgd omdat wij stokoude kerncentrales openhouden", zegt ook Philippe Lamberts (Ecolo).

Ook Gerolf Annemans (Vlaams Belang) bekritiseerde Michel na zijn speech over de politiek in België. Onder meer het migratiebeleid van Theo Francken nam hij op de korrel. "In televisiestudio's wordt altijd gezegd dat er streng wordt opgetreden, in de praktijk is daar niets van aan."

Daarop kwam Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajani tussenbeide. "Even eraan herinneren: dit is een debat over de toekomst van Europa, niet over België", klonk het.

Michel bevestigt kernuitstap

Premier Michel gebruikte zijn repliek om nogmaals te benadrukken dat de regering "een duidelijke keuze heeft gemaakt: kernuitstap in 2025". "Is dat makkelijk? Neen. Maar we gaan er alles aan doen. Wat de veiligheid betreft: we zijn permanent in contact met onze buurlanden en houden een internationaal toezicht."

Meest gelezen