Edelhert aangereden in Bree

Op Het Hasseltkiezel in Bree is donderdagochtend een edelhert doodgereden. De brandweer moest de hulp van het Natuurhulpcentrum uit Opglabbeek inroepen om het dier op te halen, want het woog 200 kg.

De brandweer dacht eerst dat het om een ree ging. Maar die wegen gemiddeld maar zo'n 25 kg. Het Natuurhulpcentrum dacht bij het binnenlopen van het telefoontje al dat het om een damhert of edelhert zou gaan en dat vermoeden bleek te kloppen. "De brandweer kreeg het niet in hun bestelwagen geladen omdat het te zwaar was. Toen ging hier al een belletje rinkelen", vertelt Dries Damiaans van het Natuurhulpcentrum.

Uitgebroken?

Waar het dier vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. "Heel zelden worden edelherten in gevangenschap gehouden. Maar in het natuurgebied Kempenbroek zijn op Nederlands grondgebied edelherten uitgezet. Mogelijk gaat het om een van die dieren."

Menu van de dag

Als het edelhert niet wetenschappelijk onderzocht wordt, zal het wellicht aan de wilde dieren in het Natuurhulpcentrum gevoederd worden. "Soms gebeurt het dat de overheid wetenschappelijk onderzoek wil uitvoeren op bijzondere dieren, bijvoorbeeld op de wolf. Als daar geen interesse voor is, zal het kadaver naar Rendac gaan of intern gerecycleerd worden. Of beter gezegd: aan de leeuwen gegeven worden."

 

Meest gelezen