Kim Dong-chul is twee jaar geleden tot tien jaar dwangarbeid veroordeeld in Noord-Korea, maar komt nu mogelijk snel vrij.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Gaat Noord-Korea drie Amerikaanse gevangenen vrijlaten?

Volgens de televisiezender CNN zijn er drie Amerikaanse gevangenen in Noord-Korea overgebracht van een werkkamp naar een hotel in Pyongyang. De vrijlating zou een gebaar zijn van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in de aanloop naar de geplande top met de Amerikaanse president Donald Trump.

Volgens anonieme bronnen binnen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de drie gevangenen enkele weken geleden overgebracht van strafkampen naar een hotel in de omgeving van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Mogelijk zouden ze snel worden vrijgelaten.

Het zou een gebaar zijn van het stalinistische Noord-Korea naar VS-president Donald Trump nog voor de geplande ontmoeting tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De Verenigde Staten zouden hebben aangedrongen op de vrijlating van de drie mannen als voorwaarde voor de top. Als president Trump de mannen vrij krijgt, zou dat een flinke opsteker voor hem zijn.

Het gaat om drie Amerikanen van Koreaanse afkomst. Twee van hen werden vorig jaar aangehouden toen ze werkten aan een technische universiteit in Pyongyang. De andere zou een hotel hebben gerund in een speciale economische zone in Noord-Korea. De drie werden beschuldigd van spionage en veroordeeld tot lange straffen in werkkampen.

Een vierde gevangen Amerikaan, de student Otto Warmbier, is midden vorig jaar door Noord-Korea vrijgelaten. Hij was toen zo goed als in coma en is kort nadien overleden. De dood van Warmbier heeft in de Verenigde Staten tot heel wat verontwaardiging geleid.

Meest gelezen