Videospeler inladen...

Geens boos op N-VA en Open VLD na kritiek op strafbeleid: "We hebben dit collectief beslist"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft zich in de Kamer bijzonder geërgerd aan meerderheidspartijen Open VLD en N-VA. Zij stelden de richtlijnen rond verlengd penitentiair verlof en strafverkorting in vraag. Minister Geens wees erop dat die richtlijnen binnen de meerderheid zelf zijn aanvaard.

Aanleiding van de parlementaire vragen aan minister Geens is  de moord op een gevangenisverpleegster. De verdachte van de moord was veroordeeld voor een homejacking, maar na minder dan een derde van de straf vrijgekomen op basis van een omzendbrief voor kortgestraften.

Die bewuste omzendbrief is van de hand van Geens, om de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken. Oppositiepartij Vlaams Belang plaatste tijdens de plenaire vergadering in het Parlement vraagtekens bij dat strafbeleid, maar de minister kreeg ook vragen van zijn coalitiepartners Open VLD en N-VA.

"Ik vind het een beetje moeilijk dat regeringspartijen over dit soort zaken - die collectief beslist zijn - op een moment dat de minister de handen op de rug heeft de minister aanspreken. Hoe vriendelijk ze dat ook doen, maar op steeds dezelfde toon", reageerde Koen Geens duidelijk geërgerd.

Zelden geziene felheid bij Geens

De minister van Justitie benadrukte dat hij de overbevolking in de gevangenissen wil aanpakken. "Ik hang daarmee ook af van de minister die belast is met Regie der Gebouwen. Ik weet hoezeer collega Jambon zijn best doet. Ik zou niet graag hebben dat men hem aanspreekt op het feit dat wij de gevangenissen in Haren en Dendermonde maar niet gebouwd krijgen. Ik zou mijn fractie dat kwalijk nemen, want collega Jambon doet zijn uiterste best. En ik ook", aldus een zelden geziene felle Geens.

Minister Geens wees er op dat de omzendbrieven het resultaat zijn van een politiek compromis. De minister zei dat hij destijds andere maatregelen had voorgesteld, onder meer rond de voorlopige hechtenis. "Voor sommige partijen was dat ideologisch onaanvaardbaar en dan heb ik de circulaires aangekaart die u vandaag opnieuw ter discussie stelt. De regering heeft die aanvaard en beloofd die collectief met mij te dragen."

Geens is naar eigen zeggen bereid om de omzendbrieven opnieuw te bekijken. "Maar hou dan rekening met een populatie van 11.000 gevangenen, hou dan rekening met Comité van de Foltering dat ons opnieuw aanklaagt."

N-VA en Open VLD blijven aandringen op een bijsturing. "Het waren tijdelijke maatregelen, we kunnen ook collectief beslissen om die te herzien", meent Kamerlid Sophie De Wit (N-VA). "Het is aan ons om de omzendbrieven aan te passen", zei Carina Van Cauter (Open VLD).

Bekijk hieronder de volledige tussenkomst van minister Koen Geens: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen