Is dit het einde van gitaarmerk Gibson? Eric Melaerts: “Het zou me verbazen als niemand het zou overnemen”

Gibson, het legendarische gitaarmerk, heeft het faillissement aangevraagd. Voor generaties gitaristen is het ondenkbaar dat een iconisch merk als Gibson zou verdwijnen. Ook gitarist Eric Melaerts denkt dat het merk wel van de ondergang zal gered worden. “Gibson is een naam die al zo lang meegaat dat het me zou verbazen als niemand anders het merk zou overnemen”, zegt de gitarist van Soulsister hoopvol in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”.

Gibson is een naam die klinkt als een bel in de wereld van de rock ‘n roll. “Als je naar oude foto’s kijkt, zie je B.B. King, Elvis, Chuck Berry,... Allemaal Gibson-spelers. Later gaf de populariteit Guns ‘n Roses-gitarist Slash de verkoop van Gibson weer een slinger”, blikt Eric Melaerts terug op de faam van het merk.

Maar na 116 jaar heeft het bedrijf het faillissement aangevraagd. Hoe kan het dat zo’n bedrijf op de fles gaat? “Ik vrees dat de grote baas, Henry Juszkiewicz, de laatste tien jaar een beetje vergeten is dat hij met een gitarenmerk bezig was”, legt Eric Melaerts uit.

Gibson-baas Juszkiewicz heeft zijn corebusiness uit het oog verloren.

“In de jaren 80 heeft de man heel veel goeds gedaan voor Gibson, want toen was het merk verwaterd. Maar de laatste tien jaar heeft hij zich vooral beziggehouden met het overnemen van andere merken en bedrijfsactiviteiten. Daardoor is hij zijn corebusiness uit het oog verloren.”

Gibson is de laatste jaren ook wat van zijn glans verloren. Het stond bijna een eeuw lang bekend als een heel degelijk merk, dat steengoede gitaren maakte. “Maar de algemene teneur werd dat het allemaal heel duur werd en niet meer zo goed van kwaliteit”, merkt Melaerts op. “Bovendien moesten winkeliers zo’n grote hoeveelheden afnemen, dat het voor hen een financiële aderlating werd om Gibson-gitaren in je winkel te hebben.”

Nostalgie

Melaerts heeft zelf ook enkele Gibsons in zijn collectie. Is hij tevreden over het merk? “Ik ben een tevreden klant, ja.” Melaerts moet toegeven dat hij geen recente Gibsons in huis heeft. “Ik heb enkel oudere Gibsons, maar dat is volgens Juszkiewicz net de reden waarom het allemaal niet gelukt is. Hij vindt dat de puristen te veel naar vroeger trachten, terwijl hij vindt dat alles moet vernieuwen, ook gitaren.”

Gibson heeft daarom de laatste jaren geprobeerd om schoorvoetend innovaties aan te brengen op de gitaren. Zo rustte Gibson gitaren uit met automatische stemmechanismes. Maar gitaristen zijn heel conservatief op het vlak van gitaren, legt Eric Melaerts uit, “Dus ik vrees dat de ceo zich vergist heeft.”

Boeken definitief toe?

Zal Gibson met het faillissement definitief verdwijnen? Melaerts denkt van niet. “Gibson is een naam die al heel lang meegaat. Het zou me daarom verbazen als niemand anders het merk zou overnemen.”

Maar is het nog de moeite om Gibson te reanimeren, nu gitaren minder populair zijn dan decennia geleden en muziek meer uit digitale doosjes komt? “Die uitleg hoor ik intussen ook al 20 à 30 jaar”, verzucht Melaerts. “Gitaarspelen mag dan minder cool zijn, ik zie er toch nog heel veel dingen mee gebeuren. Rond een kampvuur zal je nog altijd eerder een akoestische gitaar zien dan een drumcomputer en een laptop.”

Beluister hier het volledige gesprek met gitarist Eric Melaerts: 

Meest gelezen