Grafveld ontdekt bij archeologische opgravingen in Koninksem

In Koninksem bij Tongeren is bij archeologische opgravingen een grafveld ontdekt uit de 1e tot de 4e eeuw na Christus, met bijna 100 oude graven. In de graven zaten ook allerlei spullen, zoals aardewerk, juwelen en haarnaalden.

In Tongeren zeggen ze altijd: "Als je hier een spade in de grond steekt, dan vind je iets". En dat was ook het geval op de Heufkensweg in Koninksem. Daar komt een nieuwe woonwijk met 43 woningen. En bij de archeologische opgravingen is een deel van een oud grafveld uit de Romeinse tijd blootgelegd. Archeologe Annelies De Raymaeker: "We hebben een honderdtal graven gevonden met daarin een skelet of gecremeerde mensen. Want de Romeinen hadden een voorliefde voor crematies."

In de graven zaten allerlei gebruiksvoorwerpen. "Dat was vroeger de gewoonte bij de Romeinen. En het aardewerk is nog in zeer goede staat, het moet nieuw zijn geweest." De stukken die gevonden zijn, zullen nu nog voort worden onderzocht. Ze blijven eigendom van Kolmont, de grondeigenaar. Maar volgens schepen van Cultuur Patrick Jans wil het Gallo-Romeins Museum ze graag hebben.

Meest gelezen