Video player inladen...

Jambon over lek Doel 1: "Communicatie door Electrabel is foutgelopen"

In de Kamer is minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) aan de tand gevoeld over het lek in de kerncentrale Doel 1. Jambon herhaalde dat er geen enkel risico geweest is voor het leefmilieu en de bevolking. Wel stelt de minister dat uitbater Engie Electrabel de inschatting van het risico vlugger had moeten laten weten aan de nucleaire waakhond FANC. 

Op maandag 23 april werd een verlies aan water in het primaire circuit van Doel 1 opgemerkt. De centrale werd daarop stopgezet en op donderdag 26 april werd het lek zelf dan gevonden. Pas op 30 april kreeg het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle de inschatting van het risico door uitbater Engie Electrabel.

"De communicatie over de kwestie is foutgelopen", zegt minister Jambon in de Kamer. "Dat is pas op 2 mei gebeurd. Normaal gezien is de uitbater ertoe gebonden om binnen de twee dagen die inschaling te doen. Die inschaling hebben wij bij FANC ontvangen op 30 april. Het FANC heeft dat willen verifiëren en dan op 2 mei gepubliceerd."

De minister benadrukte wel dat de inschaling van het risico "nul" was: "Dat wil zeggen dat er op geen enkel moment een gevaar is geweest voor de bevolking, de werknemers of het leefmilieu, en dat de functionaliteit van het veiligheidssysteem te allen tijde gegarandeerd bleef."

"Zeer betreurenswaardig dat minister dat niet veroordeelt"

Peter Vanvelthoven van oppositiepartij SP.A vindt het niet kunnen "dat Electrabel informatie voor het publiek achterhoudt". "Dat u dat hier vandaag niet met zoveel woorden veroordeelt, is zeer betreurenswaardig voor een minister van Veiligheid", aldus Vanvelthoven richting Jambon.

"Nucleaire veiligheid is niets om mee te lachen. Het is een schande dat die private ondernemer - die winsten maakt met oude kerncentrales die lekken beginnen te vertonen - verzwijgt dat er lekken zijn. U zou dat als minister absoluut en in alle kracht moeten veroordelen."

Video player inladen...

CD&V: "Streng en kritisch over communicatie"

Voor regeringspartij CD&V  is het een "stap te ver" dat er deze keer een incident was in het nucleaire gedeelte. "Dit was de eerste keer en wat ons betreft moet het ook de laatste keer zijn", aldus Kamerlid Leen Dierick. Zij deed daarbij een oproep naar de ministers van Energie om snel uitvoering te geven aan het Energiepact, dat de kernuitstap in 2025 bevat.

Dierick vindt daarnaast dat de communicatie van het FANC "transparant en duidelijk" moet zijn. Wat betreft de communicatie van uitbater Engie Electrabel vindt de CD&V dat de regering "dat absoluut niet kan dulden en verdere acties moet ondernemen".

Video player inladen...

Bekijk hier het volledige antwoord van minister Jan Jambon: 

Video player inladen...

Electrabel reageert

Stroomproducent Engie Electrabel geeft toe dat de veiligheidsevaluatie wat te laat is gecommuniceerd. Maar daar was een goede reden voor zegt woordvoerster Nele Scheerlinck. "Het FANC was van meet af aan op de hoogte van alle details. Het klopt dat we de formele veiligheidsevaluatie iets te laat hebben bezorgd."

"De reden daarvoor is dat we toen we de reactor pas stillegden nog niet precies wisten waar het waterverlies zat. Als we de reactor stilleggen, is die nog altijd 300 graden Celsius warm. Het duurt een paar dagen vooraleer die voldoende is afgekoeld om de nodige onderzoeken te doen."

Video player inladen...

Meest gelezen