Jake Harris - Flickr / Creative Commons by-nc

Kan je veilig vechtende honden uit elkaar halen en hoe dan?

Een man uit Oudenaarde is gisteren zwaargewond geraakt toen hij twee vechtende honden uit elkaar wilde halen. De man werd zo zwaargewond, dat artsen in het UZ Gent een arm moesten amputeren. Maar wat moet je doen als twee honden vechten? Kan je überhaupt iets doen en hoe kan je dit voorkomen? Hondengedragstherapeut Danny Grosemans geeft advies dat dergelijke drama’s kan voorkomen.

Eerst even terug naar gistermiddag. Twee honden, van dezelfde eigenaar, die normaal altijd van elkaar gescheiden zitten, kwamen door een nog onbekende oorzaak bij elkaar en begonnen te vechten. Toen hun baasje, een oudere man, de twee honden uit elkaar probeerde te halen, keerde één van de staffordshireterriërs - een kruising tussen een bulldog en een terriër - zich tegen de man en takelde hem zwaar toe.

Een buur die geschreeuw hoorde, belde de politie. De agenten die ter plaatse kwamen, gingen eerst bij de overburen eten halen om de hond weg te lokken. Toen bleek dat de hond niet van plan was zijn baasje te lossen, heeft de politie met een machinegeweer drie keer op het dier geschoten. Maar het dier bleef zich vastbijten in zijn baasje en loste maar na een poos, waardoor de hond kon worden afgezonderd.

Een dierenarts kwam ter plaatse om de hond een spuitje te geven, terwijl zijn baasje naar het Universitair Ziekenhuis van Gent werd gebracht. Daar moesten de artsen een arm amputeren en deden ze alles om zijn andere arm te redden, schrijft Het Nieuwsblad. De andere hond werd naar een asiel gebracht.

Schieten?

Joost Duhamel, korpschef van de zone Vlaamse Ardennen zegt dat de politie lessen moet trekken uit hoe zo’n situatie het best benaderd kan worden. Hondengedragstherapeut Danny Grosemans zegt op Radio 2 Oost-Vlaanderen alvast dat het geen goed idee was om op dergelijke sterke honden te schieten, want “zo’n honden kunnen dusdanig opgewonden zijn dat ze niet meteen lossen als je op hen schiet”.

Wat kan je dan wel doen als honden vechten? Hou vooral het hoofd koel, is het advies. “Als mensen honden zien vechten, worden ze emotioneel betrokken en willen ze de dieren helpen en van elkaar scheiden. Maar je moet echt in het achterhoofd houden dat als honden van dit kaliber met elkaar aan het vechten zijn, je daar in je eentje niet tegen opgewassen bent.”

Roep hulp in

Kan je dan zelf echt niets doen? "Je kan alleszins weinig doen als de honden niet op je stem getraind zijn om ze te doen stoppen", zegt Grosemans. “Dogachtigen van dit type zijn honden die moeilijk gehoorzamen.”

Grosemans adviseert dus om hulp in te roepen en dan te bekijken of één van de honden kan vastgelegd worden terwijl de andere afgeleid wordt. Maar schieten, zoals de politie deed, is volgens de hondenkenner helemaal geen goed idee. “Het is zelfs heel gevaarlijk, want kogels die het dier niet treffen kunnen afketsen. En als de hond niet onmiddellijk dood is, is het ook een vreselijke doodstrijd voor het dier.”

Wurgen

Maar wat kan de politie doen, als schieten uit den boze is? Grosemans kent betere manieren om vechtende honden klein te krijgen: “Probeer de hond te wurgen door hem bij zijn halsband vast te nemen.”

“Je kan ook je broeksriem uitdoen, die om de nek van het dier doen en de hond ermee wurgen. Als je de hond niet kan wurgen, kan je ook proberen met een tuinslang water in zijn neusgaten te spuiten.”

Hoe voorkomen?

Grosemans geeft ten slotte nog een belangrijk advies om te voorkomen dat je thuis vechtende honden krijgt: “Als je een tweede hond koopt, koop dan geen hond van hetzelfde geslacht als je eerste hond. Zorg dat de tweede hond van het andere geslacht is: heb je al een reu, koop dan een teef of omgekeerd.”

Beluister hier het volledige gesprek met Danny Grosemans met Radio 2 Oost-Vlaanderen:

Meest gelezen