Nicolas Maeterlinck

Leuvense burgemeester Louis Tobback wordt 80, buren zetten hem in de bloemetjes

De burgemeester van Leuven, Louis Tobback, is vandaag 80 jaar geworden. Hij is al sinds 1995 burgemeester, in Vlaanderen is hij ook de oudste burgemeester. De buren van Tobback hebben hun buurman alvast in de bloemetjes gezet.

Louis Tobback (SP.A) werd geboren op 3 mei 1938 en is al politiek actief sinds 1965. Hij werd gemeenteraadslid in Leuven in 1971. Sindsdien heeft hij zowat alle politieke postjes bekleedt die er zijn: eerste schepen, minister van Binnenlandse Zaken, senator...

Dit is zijn laatste jaar als burgemeester van Leuven, want Mohammed Ridouani volgt hem bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 op als lijsttrekker van de SP.A.

Tachtig jaar en burgemeester van de stad, dat vinden de buren van Tobback reden genoeg om hem in de bloemetjes te zetten. Vanochtend vroeg waren buren Jan Heymans en Luc Tirez druk in de weer met het planten van een verkeersbord in de voortuin van Tobback. "Het ging heel moeizaam", vertelt Luc Tirez. "De grond in de voortuin van Louis Tobback was heel hard. Ik heb echt moeten zwoegen."

versierde voortuin

De hele buurt heeft ook voor een grote verjaardagskaart gezorgd met alle namen op van de buurtbewoners. "We doen graag iets voor hem", zegt Jan Heymans, "Louis komt ook altijd naar het buurtfeest of andere activiteiten die het buurtcommité organiseert."

Of Tobback ook tevreden gaat zijn met de omgewoelde aarde in zijn voortuin op zijn verjaardag, dat valt nog af te wachten...

Meest gelezen