Video player inladen...

Ruim helft van de leerlingen niet geslaagd bij Grote Verkeerstoets

Van de bijna 35.000 leerlingen uit het vijfde leerjaar die de voorbije weken hebben deelgenomen aan de Grote Verkeerstoets, zijn er maar 16.000  - of 46 procent - geslaagd.   Vooral op vragen rond het inschatten van risicosituaties kwamen er veel foute antwoorden. 

Met de Grote Verkeerstoets peilt de Vlaamse Stichting Verkeerskunde jaarlijks hoe het gesteld is met de verkeerskennis van kinderen uit het vijfde leerjaar.  Zij konden de afgelopen weken de Grote Verkeerstoets afleggen. Om te slagen, moesten ze 17 van de 25 vragen correct beantwoorden. Vorig jaar slaagde nog 65 procent van de deelnemers. Dit jaar waren het er beduidend minder: amper 46 procent. 

Opvallend veel foute antwoorden kwamen er op vragen rond gedragsregels om het risico op ongevallen te beperken.  Zo wist maar 31 procent van de kinderen dat je best rechts achter een vrachtwagen fietst om het risico op een dodehoekongeval te beperken.   "Ook dat ze op het fietspad vooral moeten letten op geparkeerde wagens wegens het gevaar vooropenslaande portieren, wisten veel kinderen niet", zegt Werner de Dobbeleer  van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

Voor ouders die vragen hebben over hoe hun kind wordt ondersteund,  zijn de school en het  Centrum voor Leerlingenbegeleiding nu hun eerste aanspreekpunt. Indien ze hier niet gehoord worden,  zal een bemiddelaar samen met de betrokken partijen naar een oplossing zoeken. 

Inzichtsvragen

Het is niet de eerste keer dat de meerderheid niet slaagt voor de toets. Twee jaar geleden lag het slaagcijfer nog een pak lager, rond de 30 procent. "Dat was de eerste keer dat er inzichtsvragen werden gesteld en niet louter theoretische kennisvragen rond verkeersregels", zegt De Dobbeleer.

De VSV zal de resultaten van deze negende editie van de Grote Verkeerstoetst nu onderzoeken. Ze bekijkt dan hoe ze het lessenpakket waarmee de scholen hun leerlingen kunnen voorbereiden op de toets, kan verbeteren. Want opvallend: bij de leerlingen die vooraf geoefend hadden met het lessenpakket, was de helft wel geslaagd.