Videospeler inladen...

Michel in Europees Parlement: "Hoe leg ik uit dat kruidenier meer belastingen betaalt dan multinational?"

Premier Charles Michel (MR) heeft vandaag het Europees Parlement toegesproken. Hij pleit voor een sterk Europa, dat inzet op veiligheid, migratie en fiscaliteit. Europese landen voeren vaak onderling competitie om grote bedrijven aan te trekken. "Maar hoe leg ik aan mijn kruidenier uit dat hij hierdoor meer belastingen betaalt dan een multinational met een miljardenomzet?", betoogde Michel.

Volgens Michel staat Europa op dit moment op een "scharniermoment", nu de brexitonderhandelingen volop lopen. Europa moet nu een toekomstmodel kiezen, klinkt het.

"We moeten duidelijk bepalen wat we samen willen doen, hoe en met wie", aldus Michel. Financiën zijn op dit moment een nationale bevoegdheid. "Maar onderlinge competitie in Europa is soms een rem op onze groei", aldus de premier. 

Michel verwijst daarmee naar verschillende Europese landen die belasting­voordelen geven aan grote multinationals op voorwaarde dat ze hun Europees hoofdkantoor in dat land huisvesten. "Hoe leg ik uit aan mijn kruidenier dat hij meer belastingen betaalt dan een grote multinational met miljarden euro omzet op Europese grond?", vraagt Michel zich af.

De uitspraak werd onthaald op applaus vanuit het parlement.

Michel wil dat Europa streng de buitengrenzen bewaakt

Daarnaast pleit Michel ook voor een strenge, maar rechtvaardige migratiepolitiek. "Migratie is van alle tijden. Ons land wil een zeer humaan beleid voeren, maar moet ook streng zijn voor illegale migratie. Want daarmee steun je mensensmokkelaars en veroorzaak je menselijke drama's", aldus de premier.

Hij wil dat ook Europa voldoende actie onderneemt om de buitengrenzen te beschermen.

Tot slot benadrukte Michel dat hij een "Europa van resultaten" wil, niet van "technocratie".

Meest gelezen