Nieuw-Zeeland wil plek op de wereldkaart: "Samenzwering groter dan maanlanding en Loch Ness samen?" 

De Nieuw-Zeelanders zijn het beu dat hun land geen plaats krijgt op vele wereldkaarten. Premier Jacinda Ardern heeft zich daarom achter #getNZonthemap geschaard, een campagne van de toeristische dienst van Nieuw-Zeeland met een knipoog.

Nieuw-Zeeland is een eilandstaat ten zuidoosten van Australië. Het land staat bekend om zijn adembenemende schoonheid. Het was bijvoorbeeld het decor van de "Lord of the Rings"-films. En Edmund Hillary, die samen met de Nepalese sjerpa Tenzing Norgay als eerste de Mount Everest beklom, was een Nieuw-Zeelander.

Maar op wereldkaarten is het land vaak niet te zien. Onder meer de Verenigde Naties, de Britse omroep BBC en het Smithsonian Museum in Washington knipten Nieuw-Zeeland al wel eens van hun kaarten.

Ons land is groter dan het Verenigd Koninkrijk en meer dan twee derde van de omvang van Japan en Duitsland

Onbegrijpelijk, vindt Tourism New Zealand. "Ons land is groter dan het Verenigd Koninkrijk en meer dan twee derde van de omvang van Japan en Duitsland. We hebben een meer zo groot als Singapore, een bergketen die groter is dan de Alpen in Europa en een langere kustlijn dan Californië."

In de campagne gaat comedian Rhys Darby op zoek naar de wereldwijde "samenzwering" om Nieuw-Zeeland van de kaarten te knippen, een samenzwering die "groter is dan de maanlanding en Loch Ness gecombineerd".

De Nieuw-Zeelandse regering ziet de grap van de hele zaak al langer in. Zo plaatste ze op de "Not found"-pagina van haar website zelf een wereldkaart zonder Nieuw-Zeeland erop.

Meest gelezen