Nieuw museum voor Geraardsbergen op voormalige kloostersite

Vanavond opent in Geraardsbergen het nieuwe museum HuGe. HuGe is een samenstelling van Hunnegem en Geraardsbergen. Het museum komt er op een voormalige kloostersite en geeft een overzicht van de geschiedenis van de stad. Want het huidige Geraardsbergen werd in 1068 gesticht als Hunnegem. De Graaf van Vlaanderen zocht toen in de streek naar een plek die hij kon verdedigen.

Toen de Graaf in 1068 de site kocht, was er al een bloeiende bedevaarsplaats die teruggaat tot de prehistorie. De Graaf van Vlaanderen zocht een stragtegische plaats die makkelijk te verdedigen was. Curator Koenraad Dewolf: "In de benedenkerk tonen we een historische reconstructie van de geschiedenis van Geraardsbergen tot en met dit jaar".

"De site is trouwens twee keer uit zijn as verrezen. Na de Franse Revolutie werd alles verkocht en later teruggekocht door de zusters die hier toen woonden. In 2008 werd het geheel opnieuw verkocht en nu is het een socio-cultureel centrum. In het museum zijn onder meer honderden foto's te zien, beelden, schilderijen en liturgisch vaatwerk."

Meest gelezen