Nieuwe fictiereeks "Over water" in première op Film Fest Gent: bekijk hier de trailer

"Over water", de nieuwe dramareeks van Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda, zal voor het eerst te zien zijn op de 45e editie van Film Fest Gent in oktober. Nieuwsgierigen kunnen de eerste beelden alvast bekijken via de pas verschenen trailer.

De allereerste titel van het Film Fest Gent is bekendgemaakt. De eerste twee afleveringen van "Over water", de nieuwe fictiereeks van Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda, zullen er te zien zijn. De Vlaamse serie zal pas in het najaar te zien zijn op Eén, maar op het internationale Franse televisiefestival Séries Mania werd vandaag alvast een trailer voorgesteld. Ook is er goed nieuws voor de fans van Tamino, want de trailer bevat een preview van de nieuwste single van de jonge singer-songwriter, die morgen gelanceerd wordt.

Lenaerts zelf is alvast opgetogen met de vertoning op het filmfestival. "We beschouwen het als een eer om hierop uitgenodigd te worden. De mensen van het filmfestival waren ongeveer de eerste buitenstaanders die een aantal afleveringen gezien hebben. Hun enthousiasme was een mooi compliment." 

"Over water" speelt zich af in de stad Antwerpen en zijn haven, en draait rond de voormalige tv-ster John Beckers (Tom Dewispelaere), die van zijn vrouw Marjan (Natali Broods) en hun twee kinderen een allerlaatste kans krijgt om zijn leven weer op de rails te krijgen. Na een verblijf in de ontwenningskliniek gaat John dan ook met vernieuwde moed aan de slag in de haven, bij het familiale expeditiebedrijf van zijn schoonvader.

De Antwerpse haven is voor John een hele nieuwe wereld. Het is een harde omgeving, maar ook één met geheel eigen regels en tradities. Hij vecht tegen zijn oude demonen en tegen nieuwe verleidingen, maar komt al snel in het circuit terecht van de gevaarlijkste maar ook lucratiefste handel aan de dokken: cocaïne. John Beckers kwam om voor de haven te werken, maar vindt steeds extremere manieren om de haven voor hem te laten werken.

Tom Lenaerts en Kato Maes

Over de inspiratie voor "Over water" zegt Lenaerts: "We wilden een verhaal maken over verleiding. Over de mooie en de destructieve kanten ervan. Ons hoofdpersonage komt uit een wereld die we goed kennen: de televisie - John Beckers was ooit de populairste tv-presentator van Vlaanderen. Maar we laten alle soorten verleiding op hem los: geld, roem, macht, seks, drugs… De vraag is dus niet of hij breekt, maar wanneer. Dicht bij hem blijven in dat proces, is voor ons de kern van de reeks."

De haven is een wereld op zich - een universele minimaatschappij

Tom Lenaerts

De Antwerpse haven vindt Lenaerts een razend interessante setting. "Het is een arena waar letterlijk met elke container een nieuw verhaal kan binnenkomen. Het is tegelijkertijd een wereld op zich - een universele minimaatschappij. Antwerpen is heel aantrekkelijk, want naast een heel herkenbare stad is het ook een wereldbekende naam dankzij de haven. Een van de gevolgen van zo’n grote internationale bedrijvigheid is dat er ook illegale handel plaatsvindt. Gezien onze thematiek van verleiding, was de drugshandel in en rond de haven een spannende maar ook inspirerende wereld om onze personages mee te confronteren."

Het scenario van "Over water" werd bedacht door Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda. Daarnaast was Lenaerts ook showrunner en produceerde hij de reeks samen met Kato Maes. In de regiestoel zat het regisseursduo Norman Bates, bestaande uit opmerkelijke fictiedebutanten Dirk Verheye en Inti Calfat. 

Regisseursduo Norman Bates

Lenaerts is erg tevreden met de cast die hij bijeen kreeg. Daarin zitten grote namen als Tom Dewispelaere, Tom Van Dyck, Natali Broods, Ruth Becquart, Kevin Janssens en Jeroen Perceval. "Het was fantastisch dat alle namen waar we tijdens het schrijven op hoopten, onmiddellijk hebben toegezegd. We hebben geprobeerd om een goeie mix te maken tussen nieuwe gezichten en gevestigde waarden. Er wordt trouwens onwaarschijnlijk in geacteerd."

We hebben ons best gedaan om de goede naam die Vlaamse fictie nu krijgt, niet te vernietigen

Tom Lenaerts

Vlaamse fictie zit de laatste tijd in de lift, kijk maar naar het succes van "Tabula rasa", dat intussen wereldwijd op Netflix te bekijken is. "Het is prachtig dat Vlaamse reeksen steeds meer internationale erkenning krijgen en dat terwijl de internationale concurrentie alleen maar groter wordt. We hebben ons best gedaan om de goede naam die Vlaamse fictie nu krijgt, niet te vernietigen", aldus Lenaerts.

Opvallend: in juni begint het team al met de opnames voor een tweede seizoen: “Op basis van de scenario’s hebben we het vertrouwen gekregen om meteen verder te werken, dat is ferm. Waarschijnlijk wilden ze bij Eén ook gewoon weten hoe het verhaal afloopt.”

Meest gelezen