Kollegah en Farid Bang

Omstreden Duitse rappers Kollegah en Farid Bang brengen bezoek aan Auschwitz

Kollegah en Farid Bang plannen een bezoek aan Auschwitz. Dat melden Duitse media. De rappers kwamen recent in het oog van de storm terecht nadat ze Duitse muziekprijzen hadden gekregen terwijl hun teksten twijfelachtige verwijzingen naar de Holocaust bevatten.

"Farid Bang und Kollegah Fahren nach Auschwitz" ("Farid Bang en Kollegah gaan naar Auschwitz"): onder die kop pakt de Duitse sensatiekrant Bild uit met het nieuws dat de omstreden Duitse rappers een bezoek plannen aan het beruchte naziconcentratiekamp in Polen.

Vicevoorzitter Christoph Heubner van het Internationaal Auschwitzcomité bevestigt het nieuws aan Die Zeit. "Het bezoek wordt geen show, maar een confrontatie met de realiteit en de geschiedenis van deze plek", citeert het Duitse weekblad hem.

Met het bezoek gaan Farid Bang en Kollegah in op een uitnodiging die het Internationaal Auschwitzcomité op 1 mei heeft uitgestuurd. Daarin is sprake van 3 juni als datum van het bezoek omdat die dag een groep Duitse en Poolse jongeren aanwezig zijn in het concentratiekamp. Aan Die Zeit zegt Heubner evenwel dat het niet vaststaat dat het bezoek dan zal plaatsvinden.

Echo Awards

De plannen voor het bezoek zijn een direct gevolg van de grote opschudding die vorig maand in Duitsland ontstond toen Farid Bang en Kollegah in de prijzen vielen op de Echo Awards, het equivalent van de MIA's bij ons. Velen vonden het niet kunnen dat de rappers de onderscheiding kregen omdat in hun teksten twijfelachtige passages over de Holocaust voorkomen.

Zo zingen Farid Bang en Kollegah onder meer "Mijn Körper definierter als von Auschwitz-Insassen" ("Mijn lichaam zit strakker dan dat van een Auschwitzgevangene") en "Mache wieder mal 'nen Holocaust, komm an mit dem Molotow" ("Doe nog maar eens een Holocaust, kom maar op met die Molotov").

Uit onvrede met de beslissing van de jury van de Echo Awards stuurden verschillende andere winnaars hun prijs terug. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel reageerde misprijzend. Uiteindelijk betekende de heisa de doodsteek voor de prijzen.

Keppeltje

Terwijl de discussie volop woedde, vonden op verschillende plaatsen in Duitsland antisemitische aanvallen op joden plaats. Zo kreeg een Israëlische Arabier in Berlijn slaag van een Syrische Palestijn toen hij bij wijze van experiment met een keppeltje op het hoofd door Berlijn wandelde om na te gaan hoe omstaanders zouden reageren.

Als gevolg hiervan trokken eind april duizenden mensen de straat op in verschillende Duitse steden om hun bezorgdheid over antisemitisme te uiten. Uit solidariteit droegen velen daarbij een keppeltje.

Meest gelezen