Archieffoto
AFP or licensors

Grote verontwaardiging in Chili na groepsverkrachting en verkrachting van 2-jarig meisje

In de Chileense hoofdstad Santiago zijn tientallen vrouwen op straat gekomen uit verontwaardiging over twee verkrachtingszaken. Een jonge vrouw werd het slachtoffer van een groepsverkrachting, op het moment dat het land al in rep en roer stond na een brutale verkrachting van een meisje van nog geen twee, dat daarbij om het leven kwam.

Vorige zondag werd een jonge vrouw van 28 jaar na een voetbalwedstrijd door vijf mannen meegesleurd en verkracht. Dat gebeurde in een park naast een metrostation in de hoofdstad Santiago, in de buurt van het voetbalstadion. Het was de echtgenoot van de vrouw die aangifte deed, omdat het slachtoffer te zwaar getraumatiseerd is door wat er haar is overkomen. De politie is er nog altijd niet in geslaagd om de daders te identificeren.

Het Zuid-Amerikaanse land stond al in rep en roer door een brutale verkrachting van een meisje van 1 jaar en 7 maanden, dat daarbij om het leven kwam. Hoofdverdachte is de zwager van de moeder, die de voogdij kreeg over het kind. De collectieve verontwaardiging is zó groot, dat er zelfs sprake is om de doodstraf opnieuw in te voeren in Chili.

"La Manada Chilena"

De groepsverkrachting heeft de bijnaam "la manada chilena" gekregen, naar analogie met een verkrachtingszaak in Spanje, die daar tot een golf van protest heeft geleid omdat de daders te milde straffen kregen. Vijf mannen verkrachtten en filmden een meisje van 18 tijdens de feestelijkheden rond de beroemde stierenloop in het Spaanse Pamplona. De vijf noemden zichzelf "La Manada", het Spaanse woord voor een kudde.

Breek de stilte

In het conservatieve Chili zouden naar schatting slechts één op de vier slachtoffers van seksueel geweld aangifte durven doen. Volgens officiële cijfers waren het er in 2017 zo'n 10 procent méér dan het jaar voordien. Chileense vrouwenbewegingen ijveren al jaren om de stilte rond het machistische geweld te doorbreken.

Meest gelezen