Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Spaanse premier Mariano Rajoy sluit amnestie voor leden van de Baskische ETA uit

De Spaanse premier Rajoy is niet onder de indruk van de mededeling van de Baskische terreurgroep ETA dat die zich ontbonden heeft. Hij maakt zich sterk dat het gerecht de misdaden van de ETA zal blijven vervolgen.

Gisteren raakte een mededeling van de ETA verspreid, waarin die organisatie aankondigde dat ze alle structuren ontmanteld heeft. De ETA excuseerde zich zelfs voor de "onschuldige" slachtoffers die gevallen zijn tijdens de 60 jaar dat de organisatie streed voor een onafhankelijk Baskenland.

"Propaganda", noemt de Spaanse premier Mariano Rajoy dat. Hij waarschuwt dat de leden van de ETA geen amnestie voor hun misdaden zullen krijgen van de Spaanse overheid. "Wij moeten u niets geven en moeten u voor niets dankbaar zijn", klonk het in Madrid. De ETA had het tijdens die strijd onder meer gemunt op politici van de conservatieve Partido Popular van Rajoy.

Nationalistische Baskische politici hebben niet met zoveel woorden aangedrongen op amnestie, maar vragen wel dat de iets meer dan 300 gevangen leden van de ETA die in Spanje en in Frankrijk in de cel zitten, dichter bij hun families geplaatst worden. Ze wijzen ook op een "vuile oorlog" die leden van de Spaanse veiligheidsdiensten clandestien tegen aanhangers van de ETA gevoerd hebben en op  mishandeling van mensen in Spaanse gevangenissen.

De meeste Basken in Spanje of Frankrijk wijzen het geweld van de ETA nu wel af, al blijven politieke partijen op vreedzame wijze ijveren voor onafhankelijkheid van Euskal Herria of het Baskenland. Die regio heeft in Spanje nu wel de grootse autonomie van alle regio's.

Meest gelezen