Video player inladen...

Spijbelende parlementsleden verliezen 60 procent van hun loon

Het loon van parlementsleden is voortaan gekoppeld aan hun aanwezigheid tijdens Kamercommissies. Wie minder dan 80 procent van de commissies bijwoont, verliest 10 procent van z'n loon. Wie naar de helft van de commissies z'n kat stuurt verliest zelfs 60 procent van z'n loon. 

Kamerleden komen graag in de media, maar volgens het wetsvoorstel dat gisteren unaniem werd goedgekeurd gebeurt "het gros van het parlementaire werk" in commissies: speciale werkgroepen per thema, "ver weg van de camera's". 

In Wallonië en Brussel kunnen parlementsleden nu al een deel van hun loon verliezen als ze te vaak spijbelen tijdens commissies. In het federaal parlement zal dat voortaan ook zo zijn.

Het Nieuwsblad berekent dat een Kamerlid netto ongeveer 5.400 euro verdient. Wie in minder dan de helft van de commissies aanwezig is zal dus 3.240 euro per maand verliezen.

Het wetsvoorstel is ingediend door Kamerleden uit meerderheid en oppositie samen, in het kader van politieke vernieuwing. De nieuwe regel treedt pas in werking bij de start van de nieuwe legislatuur, na de parlementsverkiezingen in mei 2019.

Politieke vernieuwing na verschillende schandalen

"We hebben enkele schandalen gekend, zoals Publipart en Publifin, maar ook de Kamervoorzitter die voor heel hoge bedragen leek bij te klussen bij Telenet", vertelt Kamerlid Franky Demon (CD&V). "Het is belangrijk om te zeggen dat de meerderheid van de Kamerleden hard en goed werkt, maar we moeten het vertrouwen herstellen."

Kamerlid Brecht Vermeulen (N-VA) verklaart dat dankzij de wetswijziging politici nu "loon naar werken" krijgen.

Het loon van parlementairen koppelen aan hun aanwezigheid, is één van de maatregelen die in dat verband zijn goedgekeurd. "Kamerleden moeten voortaan ook verplicht aangeven wanneer ze contact hebben met lobbyisten. Wanneer verschillende Kamerleden vragen hebben over een thema, komt er automatisch een debat en we gaan alle commissies livestreamen, zodat iedereen ze kan volgen."

Meest gelezen