Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Suikerverslaafde kangoeroes vallen toeristen aan

Kangoeroes zijn wereldwijd bekend als het dierlijke en vredelievende symbool van Australië, maar deze "knuffeldieren" blijken toch niet zo onschuldig te zijn. Toeristen geven ze suikerrijke voeding, waardoor ze aanvallend worden. Kangoeroes zijn grazers en hun spijsverteringsstelsel is te vergelijken met dat van koeien. 

Duizenden mensen trekken wekelijks naar het terrein van het ziekenhuis van Morisset, een plaats in Nieuw-Zuid-Wales waar grote groepen kangoeroes samenkomen. De kangoeroes zijn van nature uit verlegen zoogdieren, maar tam genoeg om te benaderen en om foto's mee te nemen.

Het probleem is niet dat kangoeroes zoveel mensen aantrekken, maar wel dat sommigen onder hen de buideldieren ongepaste voeding geven die veel suikers bevat. McDonald's, KFC, appels, bananen en wortels maken onder meer deel uit van het lijstje.

De aanvallen zijn de voorbije jaren geëscaleerd door de druk die sociale media uitoefent. "Sociale media hebben alles veranderd. Op Instagram, Facebook en blogs vind je allerlei advies om de perfecte 'roe-selfie' te nemen", aldus lokaal parlementslid Greg Piper. 

Een wortel als een reep chocolade

Michelle Shaw, voedingsdeskundige van Taronga Zoo in Sydney, zegt dat het voederen van de dieren nefaste gevolgen kan hebben. "Kangoeroes zijn grazers met spijsverteringsstelsels vergelijkbaar met die van koeien. Als ze groenten of fruit eten, kunnen ze maagzweren krijgen en wordt de vertering van ander voedsel belemmerd.

Onderzoek heeft aangetoond dat dieren verslaafd kunnen geraken aan suiker. Eenmaal verslaafd, zullen ze er steeds naar op zoek gaan en zal het agressief gedrag uitlokken." Een reep chocolade laat bij de mens het suikergehalte in het bloed onmiddellijk stijgen. Bij kangoeroes hebben wortels net hetzelfde effect.

Wijzen op gevaren

Touroperator Shane Lewis vertelde de nationale omroep in Australië dat hij de bezoekers attent probeert te maken op de gevolgen door foto's van de wonden te tonen. Hij hoopt dat de foto's als waarschuwing dienen en mensen zullen afschrikken om de dieren nog te voederen.

"Als ik ze de foto's laat zien, nemen ze meestal hun kinderen bij zich en stoppen ze hun eten weg. Er was eens een man die diepe sneden in zijn buik had, zonder de kangoeroe zelfs te hebben gevoederd. Hij was 10 minuten daarvoor naar McDonald's gegaan. De geur hing nog in zijn kleren, en dit prikkelde de kangoeroe. Zelfs het geluid van het openen van een zakje chips zet hen aan tot aanvallen." 

Ook worden er borden in verschillende talen op het terrein geplaatst om mensen eraan te herinneren dat kangoeroes voederen onveilig en verboden is. 

Meest gelezen