Video player inladen...

Twitter ontdekt veiligheidsbug en raadt aan: “Verander uw wachtwoorden”

Twitter adviseert al zijn gebruikers om hun wachtwoorden te veranderen. De sociaalnetwerksite heeft namelijk een veiligheidsprobleem ontdekt, waardoor wachtwoorden onveilig waren opgeslagen, zij het intern, op Twitter-servers en dus niet op het wereldwijde web.

Wie Twitter gebruikt heeft intussen een mailtje gekregen, of zal er een krijgen, waarin het bedrijf aanraadt om je wachtwoord te veranderen. Het bedrijf heeft ontdekt dat gedurende enkele maanden de wachtwoorden van miljoenen twittergebruikers in de interne computersystemen opgeslagen als leesbare tekst in zogenoemde logbestanden. De technische dagboeken van de computers achter Twitter, zeg maar.

Wachtwoorden mogen op computers nooit opgeslagen worden als leesbare tekst; ze moeten altijd versleuteld worden. Als dat niet het geval is, kunnen wachtwoorden gemakkelijk lekken naar de buitenwereld. Maar voor alle duidelijkheid: Twitter zegt dat de logbestanden met de wachtwoorden alleen op interne servers hebben gestaan en voor zover nu bekend is, zijn de paswoorden niet uitgelekt.

Voor de veiligheid raadt Twitter zijn gebruikers nu toch aan om hun wachtwoorden te veranderen. Wie zijn twitterwachtwoord voor andere diensten heeft gebruikt, wordt geadviseerd om het daar ook te veranderen in een nieuw wachtwoord.

Groten der aarde

Twitter bestaat 12 jaar en heeft wereldwijd 330 miljoen gebruikers. De online dienst werd bekend omdat gebruikers er handig en snel korte berichten mee online kunnen zetten. 

Een beveiligingsprobleem bij de dienst kan mogelijk een grote impact hebben, want zowat alle groten der aarde - denk maar aan de Amerikaanse president Trump - en organisaties hebben een Twitteraccount. Als wachtwoorden zouden lekken, zou dit dus een ernstig probleem zijn voor het bedrijf en zijn gebruikers.

Meest gelezen