Verkoop Sint-Annakerk in Gent zal 1 miljoen euro opbrengen

De stad Gent verwacht dat de verkoop van de Sint-Annakerk, een beschermd monument in de binnenstad, amper 1 miljoen euro zal opbrengen. Een relatief beperkt bedrag gezien de unieke ligging van het perceel van zowat 4.500 vierkante meter.

Het stadsbestuur zoekt samen met investeringsmaatschappij PMV naar kopers met een "gedurfd" herbestemmingsproject. "We merken dat er zeker interesse is", zegt schepen van Financiën Christophe Peeters (Open VLD). Maar rijk zal de stad dus niet worden van de verkoop.

Indien investeerders vrij spel zouden krijgen met het neobyzantijnse monument, is het al snel een veelvoud waard. Maar de investeerders moeten ook garant staan voor de renovatie en restauratie van het verouderde gebouw en de kunstwerken die het huisvest.

Bovendien wil het stadsbestuur uitdrukkelijk dat de locatie een semi-publieke functie krijgt zoals zorg, cultuur, onderwijs of horeca, al dan niet in combinatie met bewoning. Eerder circuleerde het idee om de kerk om te vormen tot een concertzaal, maar daarvan is niet langer sprake.

Voorts moet het bisdom zijn goedkeuring verlenen voor de nieuwe bestemming vooraleer de kerk kan worden ontwijd. Bovendien is het niet zeker dat uiteindelijk voor een verkoop wordt gekozen. Ook een erfpacht op 99 jaar wordt overwogen. In september zal het stadsbestuur zich buigen over de aangebrachte projecten.

Meest gelezen