"Als Rihanna haar benen niet eens scheert, doe ik dat ook niet meer"

Rihanna deelde deze week een foto van zichzelf in bikini op Instagram. Velen zagen een licht ongeschoren been en beschouwden het als een signaal van de zangeres. Al lijkt het achteraf onbedoeld, toch vindt lifestyle-blogster Katrin Swartenbroux het in "De wereld vandaag" op Radio 1 een fraai voorbeeld van "body positivity".

Rihanna postte haar eerste zomerse gevoelens deze week op Instagram met enkele sexy foto’s. Niets ongewoons, ware het niet dat sommige volgers meenden gezien te hebben dat de 30-jarige zangeres haar benen niet had geschoren.

Meer nog, de fans zagen zelfs enkele striemen op haar huid. Rihanna liet zien dat ze ook maar een gewone vrouw van vlees en bloed is. Meteen was een nieuwe internetgril geboren. Vrouwen reageerden op sociale media met woorden als "If Rihanna doesn’t shave her legs, I won’t shave".

Hooguit wat dons

De zangeres uit Barbados liet zich intussen horen met een ontnuchterende reactie. De striemen zouden gewoon het schijnsel van de zon zijn. En wie kritisch keek, had ook al gezien dat het beenhaar hooguit wat dons is.

Nog maar enkele dagen eerder had Kim Kardashian het internet bewogen met enkele promofoto’s waar ze schaars gekleder was dan ooit. Sommigen vonden dat Kardashian haar vrouwelijke rondingen toonde zoals ze zijn. "Curves are beautiful", zo verkocht Kardashian het zelf al. Anderen reageerden prompt met parodiërende foto’s waarop ze hun eigen onvolmaakte lijf toonden in de poses van Kardashian.

"Niet gefotoshopt, niet onthaard, niet strak"

Waarom willen fans zo graag hebben dat vedetten mooi zijn en tegelijk gewoon? Wat verklaart die dubbelzinnige houding? "De wereld vandaag" zocht het antwoord bij Katrin Swartenbroux, bekend als lifestyle-blogster @fakeplasticruby en journaliste bij De Morgen.

"Eigenlijk zouden we moeten zeggen "et alors". Maar helaas is het nog altijd niet zo", zegt Swartenbroux. "Het is jammer dat dit wereldnieuws is. Want zo zetten we het allemaal nog eens in de verf. We vinden het nog altijd niet normaal dat beroemdheden vlees laten zien dat niet gefotoshopt is, dat niet perfect onthaard is, dat niet strak getrokken is."

"Jonge meisjes reageren nu. Zij gaat zo naar het strand. Dan mag ik dat ook. Het werkt als een opluchting. Ze zijn nog heel beïnvloedbaar en het is goed dat ze geconfronteerd worden met een lichaam met een haartje, een striem, een sproet of een putje. Het is jammer dat je op foto’s als die van Rihanna moet wachten. Het is dus fijn van Rihanna dat ze dit soort foto’s post en het is een goede zaak dat we vandaag veel bezig zijn met "body positivity"."

"You can’t be what you can’t see"

"Je mag nog altijd niet te veel laten zien als vrouw. Ontwerpster Muriel Scherre is in Vlaanderen voortrekster. Zij laat modellen met striemen of met heel kleine of heel grote borsten zien. Zij viert het echte vrouwelijk lichaam. We moeten afstappen van de norm en de perfectie. You can’t be what you can’t see. Als je je als vrouw wil laten zien in een foto met lingerie. Doe dat gerust. En wil je dat niet, doe dat ook. Er zijn al genoeg verplichtingen voor vrouwen in deze maatschappij, dat we dat niet nog eens moeten doen over hoe we naar ons lichaam kijken."

Zowel Kim Kardashian als Rihanna postten hun beelden niet zomaar. Rihanna heeft een lingerielijn te promoten, Kardashian een parfum. "Het doel heiligt de middelen. En ja, dit is niet toevallig", stelt Swartenbroux. "Maar toch vind ik het fijn van Rihanna, al is het nog zo bescheiden."

Beluister hier het volledige gesprek met Katrin "@fakeplasticruby" Swartenbroux:

Meest gelezen