Video player inladen ...

"Red je huisdier bij een brand en hang een huisdiersticker op"

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil in alle Vlaamse gemeenten een uniforme huisdiersticker voor noodgevallen verspreiden. Zo'n sticker moet in één oogopslag duidelijk maken welke dieren zich in de woning bevinden, zodat de hulpdiensten in geval van brand ook de huisdieren kunnen redden. 

Vlamingen houden van dieren: 1 op 5 Vlaamse gezinnen heeft minstens een hond en 1 op 4 een kat. Maar elk jaar  worden tientallen tot zelfs honderden dieren het slachtoffer van een woningbrand, een CO2-vergiftiging of zelfs wateroverlast. Vaak omdat de brandweer onvoldoende zicht heeft op het aantal dieren aanwezig in een woning, zodat het huisdier niet op tijd gered wordt.

Alleen een rookmelder kan rookontwikkeling op tijd detecteren, dieren kunnen dat niet

Ben Weyts, Minister van Dierenwelzijn (N-VA)

Ben Weyts, minister van Dierenwelzijn, wil dit voorkomen en wil dat alle Vlaamse gemeenten een uniforme sticker voor noodgevallen verspreiden. Zo'n sticker maakt in één oogopslag duidelijk welke dieren er in de woning aanwezig zijn. "Sommige baasjes geloven nog steeds dat hun dier rookontwikkeling snel kan opmerken en dat de hond of de kat wel alarm zal slaan”, zegt Weyts. “Dit is echter een mythe. Alleen een rookmelder kan rookontwikkeling op tijd detecteren." Ook de minister zelf zal een sticker ophangen. "Ik plak zelf zeker ook een huisdiersticker want de brandweer moet weten dat er ten huize Weyts ook een hond, een kat en een paar varkens wonen."

Uniforme sticker voor alle gemeenten

Verschillende gemeenten hebben nu al zo'n sticker.  Maar omdat er te veel verschillende varianten zijn, wil Weys nu een uniforme huisdiersticker. "De Vlaamse overheid zal de drukkosten betalen voor alle steden en gemeenten”, zegt Weyts. “Vele gemeenten keken op tegen de kosten, maar als gemeentebestuur moet je de sticker nu alleen verspreiden. Je maakt het de brandweer dan veel gemakkelijker om tijdens een interventie snel en efficiënt te opereren en je kan vele dierenlevens redden”.