julien mattia/ Le Pictorium

10 markante momenten uit het eerste regeringsjaar van Macron

Sinds hij president van de Franse Republiek is geworden, is Emmanuel Macron steeds meer op het wereldtoneel verschenen. Vandaag is het exact 1 jaar geleden dat de Franse kiezers hem naar de overwinning leidden. We blikken terug op 10 hoogtepunten in het eerste regeringsjaar van president Macron. 

1. Majestueuze overwinningsmars

Videospeler inladen...

Op 7 mei 2017 wordt centrumkandidaat Emmanuel Macron (partij: La République En Marche ! (LREM)) verkozen tot president van de Franse Republiek. Hij verslaat Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National. Meteen nadat zijn overwinning bekend is, begint hij aan zijn minutenlange solo-overwinningsmars langs het Louvre in Parijs. Op de tonen van ‘Ode aan de vreugde’ uit Beethovens negende symfonie, en ook de hymne van de Europese Unie, staat Macron letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers, of zeg maar, de schijnwerper. Minutenlang wordt hij belicht door een enkele spot, met voor zich duizenden juichende kiezers.

Hij schept het beeld van een kordate leider met een belangrijke missie: het herwinnen van het vertrouwen en optimisme bij het Franse publiek. Tegelijk is ook het beeld gecreëerd van een toch wel erg ijdel staatshoofd. "Koning Emmanuel I", luidt het bij critici. Macron, toen 39, is de jongste Franse president ooit verkozen. 

2. Macron ontmoet Merkel op eerste werkdag

Videospeler inladen...

Op 15 mei 2017, Macron zijn eerste offciële werkdag, ontmoet kersvers Frans president de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn. Het is zijn eerste buitenlandse bezoek sinds zijn verkiezing. Macron en Merkel willen beiden opnieuw een stevige Duitse-Franse as smeden als basis voor een hechtere Europese Unie na de brexit. Merkel stelt dat "een sterk Europa een sterk Frankrijk nodig heeft". 

3. Macron maakt kennis met "Trumpshake"

Videospeler inladen...

Op 25 mei 2017 ontmoeten de Amerikaanse president Donald Trump en Macron elkaar voor de eerste keer in de Amerikaanse ambassade tijdens een NAVO-bijeenkomst in Brussel. Bij deze ontmoeting schudden ze elkaar voor het eerst de hand. Trump staat bekend om zijn intimiderende manier van handen schudden, en de eerste "handshake" tussen de twee presidenten trekt ook de nodige aandacht. De handdruk is zo stevig dat de knokkels van Trump zelfs wit wegtrekken, en wanneer Trump onopgemerkt zijn hand probeert weg te trekken, blijft Macron flink vasthouden. 

Hun eerste "handshake" is volgens de kersverse Franse president een “moment van de waarheid”. Macron wil een duidelijk signaal geven aan Trump, want “dit is de manier waarop je binnen de diplomatie respect afdwingt. In mijn bilaterale contacten laat ik me niet snel passeren, ook niet door militaire grootmachten", aldus Macron. 

Op 14 juli 2017, de Franse nationale feestdag, nodigt Macron Trump uit om de herdenking bij te wonen van de 100e verjaardag van de deelname van het Amerikaanse leger in de Eerste Wereldoorlog. Trump ziet dit als een kans om "wraak" te nemen op hun eerste handshake. De handshake tussen beide presidenten duurt maar liefst ongeveer 20 seconden, en het is duidelijk dat Trump letterlijk en figuurlijk de bovenhand wil halen.

4. Uitgekiend staatsieportret

Videospeler inladen...

Op 29 juni 2017 dost Macron zich uit voor zijn staatsieportret, een plechtig portret van het staatshoofd. Macron stond al bekend als een ijdel persoon, en dit idee bevestigt hij wederom. Er wordt goed nagedacht over hoe het portret er moet uitzien. De officiële foto komt in tienduizenden gebouwen te hangen, dus alle details zijn belangrijk. In een filmpje dat zijn woordvoerster verspreidt op Twitter is te zien hoe Macron de laatste aanpassingen doet om een uitgekiend staatsieportret te maken.

5. Le Nouveau James Bond est arrivé

Videospeler inladen...

Op 4 juli 2017 post Macron een foto op Twitter waarin hij gehuld in een stevig harnas uit een helikopter naar beneden daalt en landt op de Franse kernonderzeeër Le Terrible. Macron werd door de bemanning van Le Terrible uitgenodigd om een simulatie van een raketlancering van dichtbij mee te maken. Macron ziet dit als een uitgelezen kans om zich de Franse James Bond te wanen. Ook op sociale media gaat zijn daling vanuit de helikopter niet onopgemerkt voorbij. "My name is Macron. Emmanuel Macron", gaan tweets de ronde.

6. One Planet Summit in Parijs

Videospeler inladen...

Op 12 december 2017 vindt de One Planet Summit plaats, een speciale klimaattop die Macron organiseert twee jaar na de grote klimaattop in Parijs. In tegenstelling tot de officiële klimaatconferentie in Bonn, is de One Planet Summit eerder een geïmproviseerde top als tegenreactie op Trumps beslissing om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Macron gebruikt onder andere de slogan “Make Our Planet Great Again”, een verbastering van Trumps succesvolle verkiezingsslogan “Make America Great Again”.

7. Macron beschuldigt Assad van gifgasaanval

Videospeler inladen...

Op 12 april 2018 vertelt Macron aan Franse zender TF1 dat
Frankrijk bewijzen heeft dat de Syrische president Bashar al-Assad achter
de gifgasaanval in Douma, Syrië zit. Die aanval vond enkele dagen voor het interview plaats en maakte tientallen slachtoffers. Macron zegt dat “Frankrijk te gepasten tijde zal antwoorden” en overleg zal plegen met Amerikaans president Trump over militaire ingrepen. “We doen en gaan er alles aan doen om Syrië een maximum aan stabiliteit te bieden. Frankrijk zal een escalatie niet toestaan, maar we zullen regimes die zich alles permitteren niet tolereren”, aldus Macron. 

8. Macron deelt zijn visie aan Europees Parlement

Videospeler inladen...

Op 17 april 2018 spreekt Macron het Europees Parlement in Straatsburg toe. Hij zet in zijn speech zijn visie over de toekomst van Europa uiteen en verdedigt met vuur de waarden van de Europese liberale democratie. "Ons democratisch model is het beste wapen om te vechten tegen het toenemende nationalisme in Europa." Maar Macron is ook niet mals voor de EU. Hij speecht dat Europa te traag reageert op de grote uitdagingen van deze tijd, zoals migratie, klimaatopwarming en economische en financiële problemen. “Ik wil niet behoren tot een generatie slaapwandelaars. Ik wil deel uitmaken van een generatie die vecht voor democratie en Europese soevereiniteit."

9. Macron begint aan driedaags staatsbezoek in de Verenigde Staten

Videospeler inladen...

Op 23 april 2018 beginnen Macron en zijn vrouw Brigitte aan een driedaags staatsbezoek in de Verenigde Staten. Het bezoek van Macron aan de VS is het eerste echte staatsbezoek van een buitenlands staatsleider sinds Trump aan de macht is. In tegenstelling tot de meeste Europese leiders is Macron er wel in geslaagd een goede relatie op te bouwen met Trump en een "bromance" te ontwikkelen. In de drie dagen spreken ze vooral over veiligheidskwesties, handelszaken en het nucleaire akkoord met Iran. Met zijn bezoek zet Macron zich alleszins op het internationale toneel.

10. Macron geeft opmerkelijke speech in Amerikaans Congres

Videospeler inladen...

Op 25 april 2018 houdt Macron een speech in het Amerikaanse Congres. Hij sluit hiermee zijn driedaags bezoek aan de VS af. Hij wordt door de Congresleden ontvangen als een echte staatsman met een applaus dat drie minuten duurt. In een eerste deel van zijn toespraak benadrukt Macron de historische banden tussen Frankrijk en de Verenigde Staten, maar in een tweede deel zijn zijn woorden minder zacht en bekritiseert hij het beleid van Trump. Macron sluit zijn lange Engelse toespraak af met drie Franse woorden: “Vive la France”.

Bekijk hier de reportage uit Terzake:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen