Twee beren uit Opglabbeek onderweg naar Schotland

De twee beren verhuizen van het natuurhulpcentrum in Opglabbeek naar een zoo in Schotland. Toen de beren in augustus vorig jaar aankwamen in Opglabbeek waren ze mager en verwaarloosd. Nu gaat het beter en krijgen ze een definitieve thuis.

De beren Henk en Eso zitten sinds augustus vorig jaar in Opglabbeek, ze waren heel erg mager, maar zijn intussen levendige beren geworden.  De twee, broer en zus, hebben al heel wat moeten doorstaan.  Het duo werd in het wild geboren in de bergen van Albanië. Ze werden als welp uit de natuur geroofd. Daarvoor werd hun moeder doodgeschoten. Jonge beren dienen vaak als toeristische attractie in Oost-Europese landen en dat was ook het lot dat Henk en Eso te wachten stond.

De berenwelpjes werden verkocht aan een hotel dat ze op de parking 'tentoonstelde' in een aftandse kooi. Als de dieren al eten kregen, waren het restjes uit het restaurant en water dronken ze uit de plassen na een regenbui. Van verzorging of opvolging door een dierenarts was al helemaal geen sprake.

Dierenliefhebbers uit Albanië werkten samen met het natuurhulpcentrum om de beren uit hun benarde situatie te halen. Van Tirana maakten ze een tocht van meer dan 3300 kilometer, om uiteindelijk verzorgd te worden in Opglabbeek.  

Nu Henk en Eso er beter aan toe zijn, verhuizen ze naar een definitieve thuis, een zoo in Schotland.  Het vangen van de beren had wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk is het gelukt. Sil Janssen van het natuurhulpcentrum: "als ze zouden weten waar ze naartoe gingen dan stapten ze zo in, want het verblijf waar ze naartoe gaan is echt schitterend. Groot, met een bos, een waterval en een heuvel."

 

Meest gelezen