"Kortrijk moet architecturaal kwalitatiever worden"

Kortrijk heeft voortaan een beeldkwaliteitskamer. Dat is een adviesorgaan van architecten en erfgoedexperts. Zij zullen zeggen of het opportuun is om een gebouw af te breken en of nieuwe gebouwen in het beeld van Kortrijk passen.

Voordelen

"Zo'n adviesorgaan heeft heel wat voordelen", zegt schepen van bouwen Wout Maddens. "De meningen over architectuur kunnen fors verschillen, vandaar dat we een beeldkwaliteitscommissie hebben opgericht. Het advies is dan niet afhankelijk van de mening van één persoon, maar van een commissie van wijzen. Zij moeten samen en op een objectieve manier hun advies formuleren."

Eerste beslissing

De beeldkwaliteitskamer heeft intussen al een eerste beslissing genomen. Zo volstaan de plannen voor een gebouw op de hoek van de Kasteelkaai en de Belfaststraat niet en moeten ze helemaal overgedaan worden.

Meest gelezen