Video player inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Antero Pietila

Elke week laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Antero Pietila, 74 jaar, Fin-Amerikaan, woont in Baltimore, Maryland. 

Antero Pietila heeft zijn hele volwassen leven gewerkt voor de krant The Baltimore Sun. Hij woont al 51 jaar in de VS, week als student uit naar Amerika. Antero is zo’n beetje de historicus van het racisme en de zwarte getto’s in Baltimore.

Antero is moe, zijn vrouw is terminaal ziek. Pietila denkt voor het eerst in zijn leven na over leven en dood. Hij waarschuwt Amerika voor de erosie van de waarden en beginselen waarop de VS is gebouwd.

Zijn laatste hoop is dat Amerika ooit af geraakt van de wapenepidemie.

Antero Pietila houdt van de herten die elke ochtend voor zijn raam in de tuin verschijnen. Het biedt hem troost in zijn leven, een leven waarin hij vele werelden heeft zien verdwijnen. Zijn laatste hoop is dat Amerika ooit af geraakt van de wapenepidemie.

Oog in oog met Antero Pietila.

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op. In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven.

Meest gelezen