Annabella Lwin: "Ik voelde me als een goudvis in een glazen kom"

Vlaanderen had in 1982 al kennis kunnen maken met de bende ongeregeld genaamd Bow Wow Wow dankzij het nummer "I want candy". Maar het was "Do you wanna hold me" waarmee de groep rond zangeres Annabella Lwin hier het best scoorde. Exact 35 jaar geleden steeg de single door naar plaats 4 in de hitparade, de hoogste plaats die zou bereikt worden. Lwin was toen nog een puber en liet het succes op zich afkomen. Maar "het leven in een luchtbel", zoals ze de 3 jaren Bow Wow Wow later zou omschrijven, eiste uiteindelijk zijn tol. Het meisje met het dreigende Mohawk-kapsel verplichtte zichzelf de anonimiteit terug op te zoeken. Maar de passie voor muziek bleef.

Bow Wow Wow was een product van Sex Pistols-manager Malcolm McLaren die de harde punksound begin jaren 80 door "een uit Afrika afstammend tromgeroffel" wilde vervangen. Maar het mocht nog altijd wild en onbezonnen zijn. Dat vond hij terug in Annabella Lwin, die ontdekt werd door een medewerker van McLaren toen ze in een droogkuis in Londen werkte en volgens Lwin "wellicht meezong op een nummer van Stevie Wonder". Lwin was op dat moment nauwelijks 14, en met haar opvallende Mohawk-kapsel de zangeres die McLaren zocht.

Lwin: "Ik was echt een kind in die tijd. Nauwelijks 14 jaar, omringd door volwassenen met wie ik niet overeenkwam en die ik niet vertrouwde. Er gebeurden allerhande zotte dingen rondom mij, waarvan ik niets begreep, zowel binnen als buiten de groep. Een dolle rit op een roetsjbaan was het." (Classic Pop Mag, juli 2017)

"Ik leefde bijna voortdurend in een luchtbel. Alsof ik in een glazen viskom zwom en keek naar alles wat rondom me gebeurde. Terwijl ik behandeld werd, omdat ik zo jong was, alsof ik zelf geen eigen beslissingen kon nemen. Ik had dan ook geen respect voor wie dan ook. Behalve voor Malcolm, die wel naar mij luisterde. Ach, het was een leerproces en ik heb het aan den lijve mogen ervaren." (Verily Victoria Vocalises, juni 2016)

Controverse was er alvast genoeg, toen Lwin naakt poseerde voor de cover van het debuutalbum "See jungle!". In allerijl moest er naar een alternatieve cover gezocht worden. Lwin: "Het idee was om een jonge vouw uit te beelden die in het gras zat en die de enige was die de camera opmerkte. De anderen deden alsof die vrouw er niet was. Alsof ze een engel was die uit de hemel gevallen was. Ze werd enkel opgemerkt door de persoon die de foto maakte. Erg surrealistisch allemaal en een prachtige remake van een schilderij van Manet. Toch had ook ik mijn bedenkingen, want ik was nog minderjarig. En juist dat leidde tot een gigantische hetze." (Cultuurblog AnneCarlini, 2006)

"Hoe controversieel die cover was, heb ik op het moment zelf niet beseft. Maar het was niet evident om daar tijdens een koude ochtend helemaal naakt te zitten tussen de andere groepsleden die volwassen waren en al hun kleren mochten aanhouden." (Nieuwswebsite Ham & High, juni 2016)

In september 1983 gaf de groep er na 3 jaar de brui aan. Lwin: "Ik werd uit de groep gegooid, zonder dat ik het wist. We waren op wereldtournee en zouden naar Australië afreizen. Maar dan viel onze gitarist van het podium, waardoor we een maand verlof moesten nemen. De overige muzikanten maakten een eigen demo en stapten daarmee naar platenmaatschappij RCA. Die contacteerde me dan met de vraag of ik als soloartieste voor hen wilde werken. Ik begreep er niets van. Ik was nog maar 17 en had het gevoel helemaal alleen in de wereld achtergelaten te zijn. Ik heb mezelf dan vermand en een studioalbum vol gezongen. Maar daarna had ik een time-out nodig. Tijd om uit te zoeken wie Annabella nu eigenlijk was en wat ze nog wilde bereiken." (AnneCarlini)

"Die 3 jaren hadden me zo overweldigd dat ik terug naar enige anonimiteit verlangde. Het was ook de tijd om de stukjes die verbrijzeld waren terug aan elkaar te lijmen. Toen ik uiteindelijk klaar was om verder te gaan, was ik de 30 voorbij en zeiden platenmaatschappijen me recht in het gezicht: "Zou je niet beter trouwen? Of met pensioen gaan?"" (Classic Pop Mag)

In de late jaren 90 werd Bow Wow Wow nieuw leven ingeblazen, maar nieuwe hits bleven uit. Lwin: "Toch ben ik altijd blij als ik de fans zie lachen, klappen, dansen en meezingen met de liedjes van toen." Ze treedt ook nu nog op, ook als soloartieste. Want voor de intussen 51-jarige zangeres blijft muziek haar passie. De passie die er ook al 35 jaar geleden was, toen ze in Vlaanderen scoorde met "Do you wanna hold me":

Meest gelezen