Video player inladen...

Bart De Wever: "De 'dash' is uit de regering verdwenen" 

N-VA-voorzitter Bart De Wever geeft toe dat de "dash" uit de regeringsploeg is verdwenen. "Als men echt zou willen, zou ze de begroting veel eerder in evenwicht kunnen krijgen." Dat heeft De Wever gezegd in "Terzake". Hij zei wel dat de federale regering grotendeels geslaagd is in haar economisch beleid, ondanks het feit dat het doel van een begroting in evenwicht dus niet bereikt is. 

Na de vorige verkiezingen had De Wever beloofd dat de regering in 2018 een begroting in evenwicht zou hebben, maar de laatste weken is gebleken dat dat evenwicht er ten vroegste in 2020 zal zijn. De Wever geeft toe dat de regering die doelstelling niet gehaald heeft, maar zegt dat ze voor de rest wel een zeer goed economisch rapport kan voorleggen.

"Wat het vorderingensaldo (de begroting, red.) betreft zijn we niet daar waar we moeten zijn", zegt De Wever, maar voor de rest kan de regering een mooi rapport voorleggen. "We hebben de overheidsuitgaven teruggedrongen, we hebben de belastingen verlaagd, we hebben de private jobcreatie aangezwengeld, de handelsbalans staat beter dan we de laatste 14 jaar hebben gezien en de staatsschuld is gedaald."

Een groot deel van het traject is afgelegd

"Wat het vorderingensaldo betreft zullen we wellicht 80 procent van de rit rijden. We zijn met 3,1 procent tekort begonnen en we zitten nu op 1 procent, waarschijnlijk ook voor dit jaar. Wij denken dat we op 0,7 procent zullen eindigen in 2019, dat is 0,7 procent te veel, maar een groot deel van het traject is afgelegd. Als we de belastingen niet hadden verlaagd, dan zouden we een overschot kunnen hebben", stelt De Wever.

Dat België qua groei aan de staart van het Europese peloton bungelt is volgens De Wever te verklaren door het feit dat wij in de economische crisis goed stand hebben gehouden en dat andere landen die veel dieper waren weggezakt, nu hogere groeicijfers kunnen voorleggen dan wij, die van niet zo diep komen.

(Lees verder onder de video)

Video player inladen...

"De fut is wat uit de regering"

De kritiek die De Wever het meeste raakt is dat de fut (dash) wat uit de regering is. "Als deze coalitie zou willen, dan zou ze dat vorderingensaldo veel eerder in evenwicht kunnen krijgen, maar voor de maatregelen die je daarvoor zou moeten nemen staat de spankracht in de coalitie fel onder druk door het naderen van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat moet ik toegeven. Dat is van alle tijden."

Om nog tot een begrotingsevenwicht te komen, zijn er verschillende voorstellen, zegt De Wever. "Ik heb daar voorstellen over, maar die willen andere partijen niet aanhoren. Het gaat dan vooral over het verder saneren in de kosten van de sociale zekerheid. Andere partijen zullen eerder zeggen dat we aan de inkomstenzijde (de belastingen dus, red.) moeten zoeken, maar dat willen wij niet en in dit opzicht werpen de gemeenteraadsverkiezingen wel hun schaduw vooruit."

"Kritiek op benoeming Cédric Frère doet pijn"

De Wever kreeg ook een vraag over de benoeming van Cédric Frère in de regentenraad van de Nationale Bank en de kritiek die de oppositie daarop had. "De oppositie moet oppositie voeren en slaan waar het pijn doet en die kritiek doet natuurlijk pijn omdat wij een cultuur hebben om geen politieke benoemingen te doen."

Anders is het met de beheerders. "Als de overheid iets bezit dan moeten er beheerders aangeduid worden. Die worden voorgedragen door de partijen van de meerderheid en daarbij ben je verantwoordelijk voor je eigen voordracht. Ik ben niet verantwoordelijk voor wie andere partijen voordragen, maar de minister is politiek verantwoordelijk en daar schiet de oppositie met scherp op en dat kan ik begrijpen."

"In een meerderheidscontext moet je af en toe een lepel nemen en slikken, maar als je zelf iets wil, moet je met geven en nemen van de ander iets doorslikken. Het is niet aangenaam dat je op de keuze van een ander wordt aangesproken, want au fond kan je daar niets aan doen", besluit De Wever.

Bekijk hier het volledige interview uit Terzake:

Video player inladen...

Meest gelezen