Jonas Roosens

Veel te snel gereden? Zwarte doos volgt uw gedrag in de wagen

Na de zomer komt er een proefproject met zwarte dozen voor wegpiraten. Dat zegt VIAS Institute. De politierechter kan iemand die veel te snel reed, dan als alternatieve straf een zwarte doos geven. Die registreert voor een bepaalde periode hoe snel de bestuurder rijdt, op welke plek en wanneer. 

Stel: u rijdt 85 kilometer per uur in de bebouwde kom en moet voor de politierechter komen. Vanaf september zal de rechter u in dat geval mogelijk een zwarte doos kunnen voorstellen als alternatieve straf. Zodra iemand meer dan 30 kilometer per uur te snel reed, moet dat een mogelijkheid worden.

Zo'n zwarte doos als alternatieve straf zal niet verplicht kunnen worden opgelegd. De bestuurder moet altijd akkoord gaan, en een keuze maken tussen een hoge boete of de zwarte doos.

Kiest u voor de zwarte doos, dan gaat u akkoord dat uw reilen en zeilen in de wagen een periode lang nauwkeurig wordt gevolgd. Hoe snel u rijdt, op welke plek en op welk tijdstip, al deze gegevens zullen ter beschikking worden gesteld van medewerkers van het VIAS Institute. Gedurende de periode dat u gevolgd wordt, zult u regelmatig op evaluatiegesprek moeten komen. Medewerkers leggen dan specifieke doelstellingen op. Iemand die steevast op dezelfde weg in de bebouwde kom te snel rijdt, kan bijvoorbeeld de opdracht krijgen om vooral daar goed op te letten.

Blijft u gevaarlijk rijden, dan kunnen de medewerkers daarvan een verslag opstellen en terugbezorgen aan de rechter. Die kan u in dat geval dan toch een zwaardere straf opleggen.

De eerste zwarte dozen vanaf september maken dus deel uit van een proefproject. Voor hoeveel mensen deze alternatieve straf beschikbaar zal zijn, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen