Nicolas Maeterlinck

Brussels minister-president Rudi Vervoort: Kanal is ons ticket naar Brussel Culturele Hoofdstad 2030

Het gloednieuwe kunstencentrum Kanal dat zaterdag opengaat voor het grote publiek moet de weg banen om Brussel in 2030 de titel "Culturele hoofdstad van Europa" te bezorgen. Dat zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) aan de vooravond van de eerste tentoonstelling in de voormalige Citroëngarage. 

Zaterdag kan het grote publiek kennismaken met Kanal, de nieuwe tentoonstellingsruimte voor moderne kunst in de voormalige Citröëngarage aan het Ijzerplein in Brussel. Er zijn 300 werken van hedendaagse kunstenaars te bewonderen. Kanal werkt daarvoor samen met het Centre Pompidou uit Parijs. Het eerste weekend is Kanal twintig uur lang ononderbroken open, van zaterdag 12 uur 's middags tot zondagavond 20 u.

Belga

De komende dertien maanden blijft Kanal open voor tentoonstellingen. Daarna gaat de voormalige Citroëngarage dicht voor ingrijpende verbouwingen die naar verwachting in 2022 klaar zullen zijn. 

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) maakt zich sterk dat Brussel daarmee een troefkaart in handen zal hebben om de titel "Culturele Hoofdstad van Europa" binnen te rijven in 2030: "Deze site zal de baken van ons verlangen zijn om van Brussel de culturele hoofdstad te maken in 2030, het jaar dat België 200 jaar bestaat."

Hier is iets buitengewoons aan de hand

Françoise Nyssen, minister van cultuur van Frankrijk

Yves Goldstein, de projectleider van het nieuwe museum (en ex-kabinetschef van Rudi Vervoort) zei bij de opening: "Dit is geen eindpunt, maar het begin van een groot avontuur." En Françoise Nyssen, minister van Cultuur van Frankrijk en van oorsprong Belgische, liet zich ontvallen: "Hier is iets buitengewoons aan de hand. "

Video player inladen...

Meest gelezen