Europese bende opgepakt die voor miljoenen euro's btw-fraude pleegde

De Europese politie heeft een criminele bende opgepakt die voor tientallen miljoenen euro's btw-fraude heeft gepleegd. De bende stelde valse facturen op om zo fraude te plegen in verschillende Europese landen, waaronder België, maar ook Duitsland, Italië en Spanje. In totaal werden bij meer dan 100 huiszoekingen 58 verdachten gearresteerd. 

Het onderzoek begon in 2015. De Spaanse autoriteiten werden toen gewaarschuwd voor een criminele organisatie die gespecialiseerd was in btw-fraude en het witwassen van geld. De bende bestond vooral uit Italianen, Portugezen en Spanjaarden. Aan het hoofd stonden twee mannen die in Spanje woonden: vader en zoon, beide van Indiase afkomst. Maar de bende was ook actief in verschillende andere Europese landen, waaronder België, maar ook Bulgarije, Duitsland, Hongarije en Roemenië.

Hoe ging de misdaadbende te werk? Negen jaar lang stelden ze valse facturen op voor een bedrag van 250 miljoen euro om zo btw-fraude te kunnen plegen. Het netwerk - dat bestond uit meer dan 100 bedrijven - had zelfs een productiecentrum om de valse facturen te maken. In totaal heeft de groep zo voor een bedrag van 60 miljoen euro schade toegebracht aan de economie van de Europese Unie. 

Vorige maand werd de bende ontmanteld tijdens een Europese politie-operatie, onder leiding van de Spaanse nationale politie. Bij het oprollen van de bende werden 58 verdachten gearresteerd, waaronder één iemand in België. Er werden ook 101 locaties doorzocht. Bij die huiszoekingen werden 52 luxe-auto's,  heel wat documenten, 400.000 euro cash geld, IT-materiaal en één wapen in beslag genomen.

Meest gelezen