De hogere vakbondspremie komt er dan toch

De federale regering heeft en akkoord bereikt over een verhoging van de vakbondspremie. Met de vakbondspremie betaalt de werkgever een deel lidgeld terug van persoineelsleden die vakbondslid zijn. Vorige week had de N-VA zich nog gekant tegen een hogere vakbondspremie. 

"De syndicale premie gaat van 135 naar 145 euro", bevestigt minister van Werk Kris Peeters (CD&V). "Het is belangrijk voor de sociale partners dat de akkoorden die zij hebben afgesloten ook door de regering worden gehonoreerd." Werkgevers en werknemers waren overeengekomen om de premie op te trekken tot maximaal 145 euro, een stijging met ongeveer 10 euro.

Maar vorige week ging de N-VA dwarsliggen. Kamerlid Wim Van der Donckt pleitte zelfs voor een afschaffen van de vakbondspremie. Als het systeem dan toch behouden zou blijven, wilde de N-VA werkgevers verplichten om een fiscale fiche op te maken voor de premie, waardoor die belastbaar zou worden.

"Die worden niet belast", zegt Peeters vandaag, hoewel hij dat in de toekomst niet uitsluit. "Natuurlijk kan in de toekomst worden bekeken hoe daar verder mee moet worden omgegaan."

Ook de bedragen voor bepaalde geschenken worden opgetrokken. "Voor de geschenken naar aanleiding van kerstmis of van pensionering zijn de bedragen opgetrokken", aldus Peeters. Concreet betekent dat het volgende:

  • geschenken naar aanleiding van Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar: van 35 naar 40 euro,
  • geschenken voor een eervolle onderscheiding: van 105 naar 120 euro,
  • geschenken voor pensionering: van 35 naar 45 euro per dienstjaar en verhoging van het minimum- en maximumbedrag van 105 en 875 euro naar 120 en 1000 euro
  • geschenken voor een huwelijk of wettelijke samenwoning: van 200 naar 245 euro.

Meest gelezen