Eerste legale cannabis­plantage in België is klaar om te starten

In Limburg is alles in gereedheid gebracht voor een grote legale kwekerij van cannabis voor medisch gebruik. Dat schrijft De Tijd. Het is nu wachten op groen licht van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

In minstens 13 andere Europese landen mag het al, maar in België is de knoop nog niet doorgehakt. Toch is het Limburgse bedrijf Rendocan al klaar om de eerste legale cannabisplantage uit te baten. De vergunningen voor de bouw van een kweek- en onderzoekscentrum zijn aangevraagd. En op de gronden van Agropolis in Kinrooi is intussen 15 hectare beschikbaar. Het is nu nog zoeken naar investeerders die 20 miljoen euro willen injecteren. Ook een wetswijziging is nodig. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block onderzoekt momenteel hoe dat het best kan gebeuren.

De ambitie is niet min: Rendocan wil uitgroeien tot een onderzoekscentrum voor het ontwikkelen van nieuwe zaden. Daar is nood aan, want de cannabis die nu verwerkt wordt in medicijnen is eigenlijk bedoeld voor recreatief gebruik. Rendocan wil nieuwe variëteiten ontwikkelen zonder de overbodige recreatieve bijwerkingen. Daarnaast willen ze ook planten telen voor verkoop. In een eerste fase willen de twee initiatiefnemers 1 hectare bewerken en mikken ze op een oogst van 5.000 kilo cannabis per jaar. 

Met de oogst wil het Limburgse bedrijf richting Duitsland. Daar mogen verschillende medicijnen verkocht worden met cannabis. Het gaat om bestrijders van chronische pijnen, misselijkheid bij kankerpatiënten en spasmes bij MS-patiënten en mensen met epilepsie.

De verkoop van cannabis voor medisch gebruik in ons land is voorlopig beperkt tot één medicijn, Sativex, een mondspray voor MS-patiënten.

Meest gelezen