Video player inladen...

Excuses van Palestijnse president Abbas voor "antisemitische" uitspraken

De Palestijnse president Abbas biedt zijn verontschuldigingen aan voor zijn uitspraken tijdens een toespraak voor de top van de Palestijnse Bevrijdings­organisatie. Daar zei hij dat de oorzaak van Jodenhaat niet lag bij hun religie, maar bij hun sociale gedrag inzake intresten en banken. Die uitspraak kwam hem op flink wat kritiek te staan.


De Israëlische premier Netanyahu reageerde meteen bijzonder geprikkeld. "Eens een Holocaust-ontkenner, altijd een Holocaust-ontkenner", schreef hij op Twitter. Ook de Amerikaanse ambassadeur in Israël sprak over een nieuw dieptepunt. En opvallend was dat ook de Europese Unie en de VN de uitspraken scherp veroordeelden. Want vooral de verwijzing naar het bankwezen riep hatelijke karikaturen voor de geest die tussen de twee wereldoorlogen over de Europese Joden de ronde deden.

Abbas biedt nu via een verklaring zijn verontschuldigingen aan. "Het was nooit mijn bedoeling om iemand, laat staan Joden te kwetsen", schrijft hij. Hij noemde de Holocaust de gruwelijkste misdaad in de geschiedenis. "Antisemitisme is verwerpelijk", schrijft hij ook nog, "ik wil hierbij mijn volste respect uitdrukken voor het joodse geloof, en voor alle monotheïstische godsdiensten." 

Meest gelezen