Francken walgt van situatie Noordstation: "Verantwoordelijkheid burgemeester Schaarbeek, maar hij doet al maanden niks"

“Het is aan de burgemeester van Schaarbeek om op te treden, hij doet al zes maanden niks.” Zo reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op de beelden van de transmigranten die al een tijdlang opnieuw verblijven aan het Noordstation in Brussel. Francken heeft het ook over "sabotage en een verkiezingsstunt op kap van de pendelaars". Over de factuur die Brussels minister Pascal Smet (SP.A) aan de federale regering wil voorschotelen voor de extra opvang die de Brusselse regering nu wil voorzien, is Francken dan ook duidelijk: “Hij kan nul euro krijgen.”

Omdat de winteropvang op zijn einde liep, kamperen al een tijdlang opnieuw een honderdtal transmigranten aan het Noordstation in Brussel. Het station lijkt alsmaar meer op een opvangcentrum, maar dan zonder faciliteiten. “Er ligt heel veel afval, mensen doen hun behoefte en je ruikt de urine en de rest”, vertelde een buschauffeur van De Lijn gisteren aan VRT NWS. Brussels minister Pascal Smet (SP.A) zei gisteravond dat de Brusselse regering meer opvangplaatsen voor daklozen beschikbaar zou stellen, maar dat ze de factuur naar de federale regering zou sturen omdat die verantwoordelijk is voor mensen zonder papieren.

Pascal Smet kan 0 euro krijgen

“Hij kan nul euro krijgen”, reageert Francken erop. “Ik heb me altijd verzet tegen zo’n migratiehub die de stad Brussel en het Brusselse gewest blijkbaar wel willen. De enige die daarmee heel tevreden zou zijn, is de burgemeester van Calais. Als Brussel een soort van vrijhaven voor illegale transmigranten wil worden, dan moeten ze dat maar doen maar niet op mijn kosten of op de kosten van de federale regering. Ik blijf het bijzonder eenzijdig vinden dat men het opneemt voor illegale migranten op ons grondgebied die op snelwegparkings andere migranten, zijnde Oost-Europese werkende migranten, lastigvallen door in vrachtwagens te klimmen. Illegaliteit is nog altijd een misdrijf in België.”

Die transmigranten kunnen asiel aanvragen, maar ze weigeren het. Dus is er géén opvang.

“Het federale niveau heeft op geen enkele manier een wettelijke plicht om opvang te voorzien voor illegalen. Wat wij doen is opvang voorzien voor asielzoekers, mensen die asiel aanvragen. Die transmigranten kunnen asiel aanvragen, maar ze weigeren het. Dus er is geen opvang, ik doe dat niet. Ik denk dat de asielfactuur voor mensen die wél asiel aanvragen in ons land, al hoog genoeg ligt.”

Verantwoordelijkheid Brusselse burgemeesters

De overlast aan het Noordstation, is overigens iets wat de burgemeesters moeten aanpakken, benadrukt Francken. “Het is aan de burgemeesters om de openbare orde te handhaven op hun grondgebied. De situatie aan het Noordstation is een probleem van hoogste belang en ik zou zoiets nooit tolereren in mijn gemeente.”

Hygiëneprobleem aan Noordstation is walgelijk en dat is verantwoordelijkheid van burgemeester van Schaarbeek

Francken wijst dus naar de burgemeesters van het grondgebied waar het Noordstation op ligt: wat de voorkant van het station betreft is dat Philippe Close van Brussel (PS) en wat de achterkant betreft is dat Bernard Clerfayt van Schaarbeek (DéFI). “Close probeert nog iets te doen, maar Clerfayt doet niks. Ook hij wil een soort vrijhaven voor illegalen maken. Hij wil misschien scoren bij zijn linkse vreemdelingenachterban voor de gemeenteraadsverkiezingen."

"We vragen al maandenlang voor een politieinterventie, maar hij weigert. Dat hygiëneprobleem aan het Noordstation is walgelijk, en dat is de verantwoordelijkheid van Clerfayt."

Sabotage en verkiezingsstunt op kap van de pendelaars

Het is al zes maanden zo dat er geen politieacties meer zijn, zegt Francken. “De reden daarvoor ligt bij Clerfayt. Als men mij morgen zegt dat ze weer grote politieactie willen doen, dan zullen mijn diensten van Vreemdelingenzaken daar elke keer bij zijn. Maar als men in Schaarbeek aan de politiechef zegt dat hij niet moet optreden, dan moeten ze dat maar vooral doen als soort van sabotage en verkiezingsstunt op kap van de burgers en pendelaars die elke dag in het station komen. Maar de dag dat ze weer willen meewerken, zullen mijn diensten klaarstaan.”

Meest gelezen