Andre Seale/VWPICS

Hawaï bant gebruik van zonnecrèmes om koraalrif te beschermen

In Hawaï heeft het parlement een wetsvoorstel goedgekeurd dat de verkoop verbiedt van zonneproducten met chemicaliën die schadelijk zijn voor het koraalrif. Als de gouverneur het voorstel ondertekent, wordt Hawaï de eerste Amerikaanse staat die zo'n verbod invoert.

Het wetsvoorstel komt van de Democratische senator Mike Gabbard. Het verbiedt de verkoop van zonnecrèmes met oxybenzone en octinoxaat, chemische stoffen die volgens verschillende wetenschappers bijdragen tot coral bleaching. Dat is een fenomeen waarbij het koraal verbleekt door het verlies aan algen, wat kan leiden tot het definitief afsterven van koraalriffen.

Hawaï zou niet alleen de eerste Amerikaanse staat die dergelijke zonneproducten verbiedt, zegt Gabbard in de Honolulu Star Adviser, maar meteen ook de eerste overheid in de hele wereld. "We staan echt op de barricaden door deze gevaarlijke chemicaliën in zonneproducten te verbieden. Dit zal een groot verschil maken in de bescherming van onze koraalriffen, mariene leven en de gezondheid van mensen."

Het wetsvoorstel stelt dat oxybenzone en octinoxaat "pril koraal vernietigt, koraalverbleking in de hand werkt en genetische schade toebrengt aan organismen die in het koraal en in het water leven". Zonneproducten met die twee stoffen die niet op voorschrift verkrijgbaar zijn, zouden niet meer verkocht mogen worden.

Wat zijn oxybenzone en octinoxaat?

Oxybenzone (ook wel benzofenon-3, chemische formule C14H12O3) wordt in verschillende cosmeticaproducten gebruikt. Vooral in zonnecrèmes, daar fungeert het als chemische UV-filter. Het biedt bescherming tegen UVB-straling en een deel van de UVA-straling. De stof zit ook in andere producten als lippenbalsem, bodylotion, nagellak en shampoo, als kleur- en geurversterker en -stabilisator.

Octinoxaat (octylmethoxycinnamaat, chemische formule C18H26O3) werkt ook als een chemische filter in zonnecrèmes. Het beschermt tegen UVB-straling, niet tegen UVA-straling. Het komt ook voor in andere cosmeticaproducten.

Sommige wetenschappers waarschuwen voor de schadelijke gevolgen van chemische UV-filters op je gezondheid, ze brengen het in verband met onder andere allergieën en adviseren het gebruik van producten met een minerale zonnefilter.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

UV-filters versus het koraalrif

Over de effecten van oxybenzone en octinoxaat lopen de meningen uiteen. In 2015 verscheen een studie die de schadelijke effecten op koraalriffen in Hawaï kaart bracht. Die stelde dat "eender welke minimale inspanning om vervuiling door oxybenzone te beperken, kan betekenen dat een koraalrif een lange hete zomer kan overleven, of dat een afgebleekt rif zich kan herstellen."

Andere wetenschappers wijzen erop dat er meer bedreigingen zijn voor de koraalriffen dan alleen zonnecrèmes. "Een verbod zal andere problemen niet oplossen, zoals abnormale temperaturen, overbevissing, koraalroofdieren en kustvervuiling die koraalriffen vernietigt", luidde het vorig jaar in Nature. "Al is het niet onredelijk om voorzichtig te zijn in plaatsen waar heel veel toeristen komen en te zeggen dat er schadelijke effecten kunnen optreden."

Elk jaar trekt Hawaï meer dan 8 miljoen toeristen, en de cijfers zitten nog in stijgende lijn.

Verbod vanaf 2021

Het voorstel is gisteren goedgekeurd in het Hawaïaanse parlement en moet nu nog ondertekend worden door de Democratische gouverneur David Ige. Hij heeft nog niet aangegeven of hij zijn handtekening zal zetten of niet. Het verbod zou ingaan vanaf 2021.

Meest gelezen