Archieffoto
usage worldwide

Het gras maaien op zondag: mag het in uw gemeente?

Het is een volkswijsheid van jewelste: "op zondag mag je het gras niet afrijden". Maar dat blijkt niet te kloppen. In 40% van de Vlaamse en Brusselse gemeenten mag u op zondag het grasmachine wel uit het tuinhok halen. In 22% van de gemeenten mag het onder voorwaarden. Elders is het verboden. Maar een boete? Die gaat u haast nooit krijgen. 

Een warme zondag, met een stralende zon en fluitende vogels. En de brullende grasmachine van de buurman. Mag niet, denkt u nu? Toch wel. In 40% van de Vlaamse en Brusselse gemeenten is het toegelaten om op zondag het gras te maaien Dat blijkt uit een rondvraag van de regionale redacties van Radio 2, bij alle politiezones. 

In 22% van de steden en gemeenten mag u het gazon op zondag onder voorwaarden trimmen. Bijvoorbeeld alleen in de voormiddag, of enkel als u een elektrisch grasmachine gebruikt. 

Politieagent: "Ik maai ook op zondag"

Bij 38% van de steden en gemeenten is het absoluut verboden. Boetes kunnen oplopen tot 350 euro. Al is de kans dat u een agent over de vloer krijgt, heel klein.  Politie Leuven zet in op bemiddeling. Bij politiezone Geraardsbergen-Lierde kregen ze vorig jaar één klacht. Ook daar heeft de wijkagent kunnen bemiddelen. De politie heeft er zelfs begrip voor, zegt korpschef Jurgen Delandsheer: "Soms hebben mensen enkel tijd in het weekend om het gras te maaien. Ik heb me daar ook al aan bezondigd. Mijn buren zijn gelukkig heel begripvol, en maaien dan gewoon gezellig mee."

Hetzelfde verhaal horen we bij politiezone Westkust, in West-Vlaanderen. "We krijgen er zelden klachten over. Die regel wordt niet gedragen door de bevolking en is ook moeilijk afdwingbaar. Iedereen kan zijn gras dus maaien, of dat nu op zondag of maandag is", zegt korpschef Nico Paelinck. 

Grote regionale verschillen

De politie van zone Westkust houdt zich dus zelden bezig met klachten over brullende grasmaaiers. West-Vlaanderen is trouwens de provincie waar het het vaakst is toegelaten, in 46 van de 64 gemeenten. Bij 7 gemeenten kan het onder voorwaarden. In Vlaams-Brabant en Brussel is het in meer dan de helft van de steden en gemeenten verboden om op zondag te maaien. Dat opvallend hoge cijfer komt er vooral door de 19 Brusselse gemeenten. Daar mag u onder geen beding op zondag de grasmaaier van stal halen. 

In de meeste steden en gemeenten gelden op feestdagen dezelfde regels als op zondag. Al zijn er een paar uitzonderingen. In bijvoorbeeld Dilbeek, Huldenberg en Tervuren kan u op feestdagen wel werken aan uw strak gemillimeterd gazon. 

Hieronder vindt u de volledig lijst van alle steden en gemeenten waar u op zondag het gras mag maaien onder bepaalde voorwaarden. 

Meest gelezen