Hoe Tamino de bassist van Radiohead leerde kennen: "Hij bleek mijn plaat gekocht te hebben"

De Antwerpse zanger Tamino is sinds vorig jaar bevriend met Radiohead-bassist Colin Greenwood. Maar hoe komt een jonge Belgische zanger in godsnaam in contact met zo’n bekende muzikant? Dat verhaal deed de singer-songwriter vanmiddag uit de doeken in het Radio 1-programma “Ayco”.

Colin Greenwood blijkt regelmatig in Antwerpen te verblijven, verklapte de 21-jarige aan radiopresentator Ayco Duyster. En tijdens één van die verblijfjes in de koekenstad, vorige zomer, ging Greenwood in het Rivierenhof in Deurne naar een concert van Tamino kijken.

“Toen ik na het optreden aan de merchandising-stand stond en al het volk weg was, kwam hij met mijn vinylplaat en cd, die hij had gekocht, naar mij toe gewandeld”, vertelt Tamino. Die avond hebben de twee nog langer gebabbeld over muziek. “We hadden een megagoeie klik. Het is een megagoeie gast en een geweldige muzikant”, vertelt Tamino enthousiast over die eerste kennismaking.

Stoute schoenen

Na die eerste ontmoeting trok Tamino zijn stoute schoenen aan, en vroeg Greenwood of hij wilde meespelen op een nieuw nummer. “Toen ik merkte dat ik nog een baslijn miste, heb ik gewoon gevraagd of hij die wilde spelen. Hij was heel blij om mee te mogen doen.”

Greenwood is vervolgens naar Tom Pintens, Tamino’s muzikale mentor, thuis gekomen om de bewuste baslijn in te spelen. “Er hing toen een heel leuke sfeer. We hebben een beetje opgenomen en een beetje gechilld”, schetst Tamino de ontspannen sfeer waarin Greenwood met de Belgische muzikanten omging.

Sindsdien zijn Tamino en Tom Pintens bevriend met de bassist van Radiohead, zegt de zanger. Zo vraagt Tamino af en toe advies aan Greenwood. “Omdat het zo crazy gaat en er niet zo veel Belgische artiesten zijn die zoals ik kansen krijgen in het buitenland, was het tof om van Greenwood goed advies te krijgen.”

Het nummer waarop Colin Greenwood meespeelt, “Indigo Night”, staat op een nieuwe EP, die Tamino vandaag internationaal uitbrengt.

Het volledige interview met Tamino uit "Ayco" kan u hieronder beluisteren:

Meest gelezen