Video player inladen...

Trouwen voor de kerk? Eerst drie keer op "cursus" om "geloof te verdiepen"

Wie wil trouwen voor de kerk, zal in de toekomst eerst zijn geloof verdiepen in drie voorbereidende sessies. Dat hebben de Belgische bisschoppen beslist, zo schrijft De Standaard. De parochies zullen de koppels zo intensiever begeleiden. "Maar een examen is het niet."

Waar vroeger trouwen voor de kerk als een evidentie werd beschouwd, is dat de afgelopen jaren sterk verminderd. Steeds vaker kiezen koppels ervoor om meteen van het stadhuis naar de feestzaal te gaan. Maar wie toch naar de kerk trekt, doet dat meestal bewust en met overtuiging. En net daar wil de Belgische kerk mee aan de slag gaan. 

Vandaag de dag mag elke parochie of priester zélf beslissen hoe de voorbereiding op een huwelijk precies verloopt. Maar daar komt nu verandering in. De Belgische bisschoppen willen één lijn voor het hele land en hebben onlangs hun visie op papier gezet.

Drie sessies

Concreet zullen koppels die willen trouwen voor de kerk drie sessies volgen, van telkens zo'n twee uur. Daarin zullen drie fundamentele vragen aan bod komen: wat betekent het om christen te zijn vandaag? Hoe bereiden we de huwelijksliturgie voor? En wat betekenen een christelijk huwelijk en gezinsleven? Zeker één keer zal er een bijeenkomst plaatsvinden met andere koppels. 

Een brochure - die momenteel onderweg is naar alle parochies in het land - moet medewerkers klaarstomen om die sessies te geven. De koppels zélf kunnen terecht op een nieuwe website, waar heel wat informatie terug te vinden is. 

Geen examen

"Maar het gaat niet om een soort examen", zegt Geert De Kerpel, de woordvoerder van de Belgische bisschoppen aan VRT NWS. "We verplichten het niet, maar we verwachten wel dat alle parochies hiermee aan de slag gaan."

Een deadline voor wanneer alle bisdommen mee op de kar moeten zitten, is er niet. "Maar we verwachten dat dit de komende jaren overal is doorgevoerd."

Patrick Hoogmartens, bisschop van bisdom Hasselt, geeft meer uitleg in "De ochtend" op Radio 1

Meest gelezen