Video player inladen...

België bijna zeker van zetel in de Veiligheidsraad nu Israël zich terugtrekt

Israël trekt zijn kandidatuur in om een zetel te krijgen in de VN-Veiligheidsraad. Hierdoor ligt de weg open voor een Belgische zitje in de Veiligheidsraad.  Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) neemt akte van de beslissing en zet de campagne verder om zo veel mogelijk landen te overtuigen om uiteindelijk voor België te stemmen. Want formeel moet er over een maand nog gestemd worden.

Eerst meldde persagentschap Reuters het op basis van een VN-bron, maar uiteindelijk heeft Israël het zelf bevestigd: "Na overleg met onze partners, onder wie onze goede vrienden, heeft de Staat Israël beslist om zijn kandidatuur voor een zetel in de Veiligheidsraad uit te stellen. " 

Door het wegvallen van de Israëlische kandidatuur ligt de weg voor België open om twee jaar lang een zetel te krijgen in de VN-Veiligheidsraad. Er waren drie kandidaten voor twee tijdelijke plaatsen in de Veiligheidsraad: Duitsland, Israël en België dus.

Stemming

Formeel wordt er pas op 8 juni beslist wie in 2019 en 2020 de tijdelijke plaatsen krijgt. Dat zal gebeuren in een geheime stemming van de Algemene Vergadering van de Verenigde Natie. Nu Israël uit de race stapt, is de stemming maar een formaliteit meer. 

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil wel nog zijn beste beentje voorzetten.  “Ik neem akte van de beslissing van Israël. Maar wat ons betreft, moeten we verder gaan met onze campagne. We hebben een tweederdemeerderheid nodig om verkozen te worden en zullen de komende weken nog campagne voeren om zo veel mogelijk landen te overtuigen om op ons te stemmen.” Dat zegt de minister in een eerste reactie aan VRT NWS.

De intrekking van de Israëlische kandidatuur is volgens Reynders "de bevestiging dat de Belgische campagne goed is verlopen". "Onze campagne werd erg breed gesteund", zegt Reynders.

Campagne

De Veiligheidsraad van de VN bestaat uit vijf permanente leden die over vetorecht beschikken - Frankrijk, VS, Verenigd Koninkrijk, China en Rusland - en tien wisselende leden zonder vetorecht. De 193 landen in de Algemene Vergadering van de VN zullen op 8 juni stemmen over de niet-permanente 

België heeft de voorbije maanden uitgebreid campagne gevoerd in het buitenland om zijn kandidatuur kracht bij te zetten. Zo trokken koning Filip en koningin Mathilde naar New York, waar de vorst een toespraak hield bij de VN. Ons land is in het verleden al vijf keer lid geweest van de Veiligheidsraad van de VN.

Video player inladen...

Meest gelezen