Videospeler inladen...

Markante plekken: de Maurits Sabbebibliotheek in Leuven, een van de grootste theologische collecties ter wereld

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: de Maurits Sabbebibliotheek in Leuven.

In het kader van de campagne "Vraag voor de wetenschap" organiseert het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) bezoeken aan zes verborgen parels van de wetenschap. De Maurits Sabbebibliotheek in Leuven is één van die parels.

Die bibliotheek is één van de grootste en belangrijkste theologische bibliotheken ter wereld. Het is zowel de onderzoeksbibliotheek van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen als een erfgoedbibliotheek waar historisch belangrijke stukken worden bewaard.

De drijvende kracht achter de oprichting van de bibliotheek is theoloog Maurits Sabbe, die na de splitsing van de Katholieke Universiteit Leuven in 1968 ijvert voor een aparte bibliotheek Theologie. In 1974 krijgt de bibliotheek onderdak in een speciaal daarvoor ontworpen gebouw. Het strakke en functionele complex is van de hand van architect Paul Van Aerschot. Van Aerschot is tussen 1961 en 2007 ook docent aan KU Leuven. Het gebouw bevat naast vijf leeszalen ook vele werkplekken en kantoren, een labo en twee ondergrondse verdiepingen met magazijnen. 

In 2012 volgt een renovatie van het pand, er komen verbindingen met de omliggende gebouwen en de preciosaruimte, waar de kostbaarste werken opgeslagen zijn, breidt een heel stuk uit. Eén van de topstukken die in deze ruimte bewaard wordt, is de rijk geïllustreerde Bijbel van Anjou uit 1340. 

Bij de opening van de bibliotheek bestaat de collectie uit zo'n 300.000 geschriften. Intussen zijn daar al een miljoen stuks bijgekomen. Naast nieuwe boeken zijn dat ook een pak oude collecties die door schenkingen en bewaargevingen in handen van de bibliotheek komen. Door de enorme groei van de collectie breiden de boekenmagazijnen zich ondergronds steeds meer uit in de kelders van omliggende gebouwen. 

Meest gelezen