2011 Getty Images

Meer en meer bedrijven keren collectieve winstpremie uit

In de eerste vier maanden van 2018 hebben 97 bedrijven een collectieve winstpremie uitgekeerd aan de werknemers. Dat zijn er 9 keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. De cijfers komen van het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

De federale regering maakte het vorig jaar gemakkelijker voor bedrijven om een collectieve winstpremie uit te keren aan werknemers. De belastingvoet op winstpremies werd verminderd van 25 naar 7 procent en de administratieve procedure werd vereenvoudigd.

Het gaat om een van de maatregelen van het Zomerakkoord. De werknemers kunnen door de premie delen in de winst van hun werkgever. De bedrijven kiezen zelf of ze al dan niet een premie geven, er is geen verplichting. De premie mag niet in de plaats komen van bestaand loon. Het moet gaan om een extra "beloning". Het kabinet van minister Van Overtveldt is tevreden over de cijfers en spreekt van een groot succes.

Vakbonden versus werkgevers

De werkgevers juichen de evolutie toe. "Dit systeem is eenvoudiger, goedkoper en flexibeler dan vroeger", zegt secretaris-generaal Niko Demeester van Voka in de krant. "Een werknemer betaalt nu minder belastingen op zijn premie, waardoor je als werkgever sneller geneigd bent daarvoor te kiezen. Bovendien moet een werkgever niet meer langs de vakbonden passeren. Tenminste, op voorwaarde dat je iedereen hetzelfde bedrag uitkeert."

De vakbonden zijn minder enthousiast. Zij vrezen dat de premies ten koste zullen gaan van de verhoging van het brutoloon, een meer structurele loonsverhoging. "Als je bedrijf een winstpremie uitdeelt, dan is het logisch dat het in de loononderhandelingen minder bereid zal zijn de brutolonen van het personeel te verhogen", zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. "Op langere termijn wordt je loon zo minder gestabiliseerd en bouw je minder sociale rechten op."

Meest gelezen